Украински съд наложи домашен арест на митрополит Павло

Обвиняват го, че работел за Русия

Украински съд наложи домашен арест на митрополит Павло | StandartNews.com

Украински съд постави под домашен арест за два месеца предстоятеля на прочутия манастир в Киев - Киево-Печорска лавра, митрополит Павло, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Митрополитът е заподозрян в подклаждане на религиозни конфликти и оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщават местни медии от съдебната зала. Съдът му е наредил да носи електронен етикет и му е забранено да контактува с членове на Украинската православна църква.

Свещеникът отрича обвиненията и определи съдебния процес като политически мотивиран.

Делото се отнася до използването на пещерния манастирски комплекс и в по-широк план - до позицията на Украинската православна църква в Украйна. Засега митрополитът трябва да напусне манастира. Той трябва да изтърпи наказанието си под домашен арест на адреса, на който е регистриран, но който не е на територията на манастира.

"Казаха ми с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия", казва Павел във видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Той добави, че освен това е бил призован на разпит по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент.

Във видеоклипа Павло казва още, че винаги е казвал и ще продължи да казва, че онова, което Русия на Владимир Путин е направила, не може да бъде оправдано.

Според украинските служби за сигурност, митрополит Павло е заподозрян, че е оправдал въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна и че е възхвалил участниците в нея, както и, че е нарушил равенството на гражданите на базата на тяхната расова, национална и регионална принадлежност и техните религиозни вярвания.

Десетки богомолци се събраха пред светата обител, чиито монаси, обвинени, че са свързани с Москва, са обект на заповед на украинските власти за експулсиране, чийто краен срок изтече в сряда.

Свещеници от Украинската православна църква се помолиха със своите поддръжници, след като се противопоставиха на правителствена заповед да напуснат манастирския комплекс.

Манастирът Киево-Печорска лавра е основан през 11-и век и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В него се помещаваше централата на Украинската православна църква, подчинена на Московската патриаршия. Но УПЦ обяви миналия май, че скъсва връзки с руската църква, чийто патриарх Кирил подкрепи руската инвазия в Украйна. Украинското правителство обаче смята, че УПЦ си остава де факто зависима от Русия и издаде заповед монасите да бъдат извадени от манастира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай