Вторник,

Удрят ни най-мощните магнитни бури, кога ще ги усетим

От: Редакция -
3429
Удрят ни най-мощните магнитни бури, кога ще ги усетим
A
A
A

През изминалото денонощие са регистрирани 14 силни слънчеви изригвания. Едно от тях принадлежи към класа на максимална мощност - X, а генерираното от него плазмено изхвърляне е насочено към Земята.

За това пише Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската Академия на науките (ФИАН), съобщи „Фокус“. „Оценката на въздействието върху Земята от текущите събития показва в този случай неизбежността на почти максималното въздействие, което може да причини изригване от клас X1.0. Очаква се първият контакт на магнитното поле на Земята с плазмата, която е била част от слънчевата атмосфера предния ден, да се случи около 10 часа сутринта утре, 30 октомври“, се казва в съобщението.

Според изследователите тези изригвания са станали в четвъртък в една и съща област на повърхността на Слънцето, която сега е насочена точно към Земята. Заради възникналите в резултат на това изхвърляния на коронална материя в събота ще започне мощна геомагнитна буря. Тя ще продължи около 1,5-2 дни.

Експертите на ФИАН смятат, че това събитие ще се превърне в най-големия природен феномен по рода си през последните няколко години. Това може да причини сериозни неизправности в сателитните навигационни и радиокомуникационни системи, а също така може да причини повреди в енергийната система и фалшиви сработвания на защитните системи.

Засега учените не могат да кажат дали същата област ще бъде източник на други мощни огнища през следващите дни и седмици. Според тях самият факт на появата на такова мощно изригване е голяма изненада за астрономите, тъй като звездата вече е близо до минимума си на активност. През последните четири години вчерашното събитие е едва второто огнище от клас Х, регистрирано със сателитни прибори.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички