Ударихме спирачка на френското предложение за Скопие

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва

Ударихме спирачка на френското предложение за Скопие | StandartNews.com

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по текста и обяви на днешния Съвет "Общи въпроси" на ЕС, че българското правителство не може да се произнася без парламентарно обсъждане по френското председателство за отпадане на ветото за началото на преговорите със Северна Македония за членство в Евросъюза. Това съобщиха кореспондентите на БНР в белгийската столица.

"Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т.ч. и чрез включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство", заяви зам.-министър Георгиев.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон изрази надежда, че през следващите дни може да се постигне решение по двустранния спор между България и Северна Македония, но допълни, че политическата обстановка в страната ни е трудна през последните дни.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович също не изключи възможността да се намери изход пред следващите дни. След края на Съвет "Общи въпроси" в Люксембург той заяви: "Знаем, че Албания и Северна Македония са добре подготвени, за да се отворят за тях преговорни глави и затова ние много разчитаме на последните седмици от френското председателство за решаването на тези въпроси. Комисията силно подкрепя тези усилия".

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение утре за участието си в предстоящата тази седмица среща на върха ЕС - Западни Балкани. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Танюг, след видеоразговор с премиерите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски.

Вучич и Рама искат да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители разглеждат възможността да не пътуват в Брюксел, недоволни от това как са третирани от ЕС, отбелязва Танюг.

Еди Рама съобщи в Туитър за разговора като прогнозира, че в Брюксел ще чуят отново "Не, съжалявам!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай