Убиецът от Копенхаген възхвалявал джихада (ОБЗОР)

Убиецът от Копенхаген възхвалявал джихада (ОБЗОР) | StandartNews.com

22-годишният Ал Хусейн членувал в банда и излязъл от затвора преди 2 седмици

Датската полиция разкри самоличността на мъжа, който атакува културен център и синагога в Копенхаген и уби двама души, преди да бъде ликвидиран. Това е 22-годишният Омар Абдел Хамид Ал Хусейн, който е от палестински произход. Той е излязъл от затвора преди 2 седмици, съобщиха местните власти, цитирани от "Дейли мейл".

Малко преди първата атака в събота, чиято мишена бе шведският карикатурист Ларс Вилкс, Омар качил във Фейсбук профила си видеозапис, в който възхвалява джихада, предаде ДПА. Видеото след това е било споделено и в канал на "ЮТюб", в който имало и други записи, възхваляващи джихадистите от "Ислямска държава". Ал Хусейн е от палестински произход, но е роден и израснал в Дания. Полицията смята, че той се радикализирал в затвора, където лежал за нападение. През ноември 2013 г. извадил нож във влак в датската столица, тръгнал по пътеката между седалките и напосоки избрал жертвата си. Наръгал 19-годишен младеж в бедрото и задните части, след което слязъл от влака. Ал Хусейн получил присъда от 2 години и бил освободен в началото на февруари. Датските медии твърдят, че Омар е бил свързан с младежката банда The Brothas (от brothers - братя, но използвано от тъмнокожите), в която членували предимно мюсюлмани. Говорител на бандата обаче заяви, че той не е членувал в нея. "Знаем кой е. Но не е от нашите. Беше самотен вълк. Не знаехме, че се е забъркал в такава каша. Осъждаме това, което се случи", заяви говорителят на The Brothas. Терористът се движел по улиците на Копенхаген най-често въоръжен с нож или пистолет. Шефът на датското разузнаване Йенс Мадсен твърди, че младежът бил потенциална заплаха и службите знаели за него. Той обаче не бил поставен под постоянно наблюдение, защото нямало индикации, че е пътувал до Ирак или Сирия. Следователите предполагат, че терористът е копирал нападенията срещу редакцията на в. "Шарли Ебдо" и магазина за еврейски стоки в Париж миналия месец. Полицията разследва дали джихадистка мрежа не му е помогнала да планира нападенията. Не е ясно също така как

Омар е разбрал за публичната дискусия в културния център "Крудтьонден" и за ритуала Бар Мицва в синагогата. Той се правел на пиян, докато приближавал синагогата. Вървял, залитайки по тясната улица пред сградата, преди да застреля 37-годишния охранител Дан Узан в главата и да рани двама полицаи. Директорът на образователен център за възрастни, който Омар посещавал, го определи като "добър, трудолюбив ученик". Той посочи пред датска телевизия, че цялото училище било шокирано от вестта, че бившият ученик е извършителят на нападенията.

Полицията обвини двама съучастници

Датската полиция заяви в понеделник, че са повдигнати обвинения срещу двама души, които са задържани в неделя за оказване на помощ на Омар Ал Хусейн. "Двамата са обвинени, че са помагали чрез съвети и дела на извършителя за стрелбата в културния център "Крутенден" и синагогата "Кристалгейд", се казва в изявление на полицията. Органите на реда не направиха друг коментар, имената на задържаните също не бяха обявени. Според Би Би Си обаче, двамата са обвинени, че продали оръжието, с което Ал Хусейн е стрелял, както и в укриването му. Михаел Юл Ериксен, адвокат на единия от заподозрените, заяви, че те отричат обвиненията. Вчера двамата задържани се явиха на закрито предварително изслушване в ареста.

Деца тичали боси след атаката

По време на стрелбата на 22-годишния Омар Ал Хусейн, който откри огън срещу синагога в събота, в нея са се намирали над 50 деца, писа "Дейли Мейл". Малчуганите са били събрани там, за да отбележат Бар Мицва. Всички деца са били свалени в задушното и влажно мазе, където прекарали два часа, скривайки се от изстрелите. Куршумите летели над главите им, а след известно време полицаи нахлули в сутерена и наредили на ужасените деца незабавно да напуснат сградата. Всеки от присъстващите възрастни хванал за ръка по едно-две деца и избягал навън, разказаха очевидци. Децата били евакуирани от сградата невредими. "Малчуганите хукнаха да бягат боси по улицата. Преживяха голям стрес", допълниха очевидците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай