Twitter съди правителството на САЩ заради шпионажа в Интернет

Twitter съди правителството на САЩ заради шпионажа в Интернет | StandartNews.com

Съгласно действащата нормативна уредба, Twitter не може да разкрие определена информация за правителствените искания за данни на потребителите, свързани с националната сигурност.

Twitter твърди, че това е в нарушение на правото на свобода на словото, както е определено от Първата поправка на Конституцията на САЩ, предаде Би Би Си.

Компанията съобщи, че е завела дело в опит да принуди правителството да бъде по-прозрачно относно исканията си за лични данни. "Ние смятаме, че имаме право въз основа на Първата поправка да отговорим на опасенията на нашите потребители и на съобщенията на американските федерални власти като предоставяме информация за мащаба на американската програма за наблюдение", заяви в своя блог адвокатът на Twitter Бен Лий.

Twitter e завел делото срещу американското министерство на правосъдието и ФБР в съда в Северна Каролина вчера. През април Twitter представи на американските власти Доклад за прозрачността с цел той да бъде публикуван, но до момента властите отхвърлят искането на компанията да сподели пълния доклад с обществото. Той включва конкретна информация за естеството и броя на исканията относно информация за потребители на Twitter, свързана с националната сигурност.

"Американското правителство говори много, но непълно за мащаба на националната си програма за наблюдение, свързана с американските доставчици на комуникации, а в същото време забранява на доставчиците на услуги като Twitter да предоставят свое собствено информирано становище като потенциални получатели на различни искания, свързани с националната сигурност", пише Twitter.

Макар че Twitter получава значително по-малко искания от правителството от конкурентни технологични компании като Гугъл, Американският съюз за граждански свободи заяви, че делото може да накара и другите да се задействат.

Редица големи американски технологични компании се противопоставят на искания на правителството за лични данни на техните потребители, включително Майкрософт, Гугъл, Фейсбук и Дропбокс. Други като Епъл предприеха стъпки за заобикаляне на исканията на американските власти като кодират данните на потребителите по начин, който ги поставя извън обхвата на правоохранителните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай