Турция пусна сирийския самолет /обновена/

Машината бе приземена принудително заради опасения за оръжие на борда

Турция пусна сирийския самолет /обновена/ | StandartNews.com

Анкара. Турция пусна сирийския пътнически самолет "Еърбъс", изпълняващ полет Москва-Дамаск. Той бе приземен принудително вчера в Анкара от изтребители Ф-16 на турските Военно-въздушни сили заради опасения, че на борда му може да има оръжие. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на телевизия "Ал Джазира".

Машината е излетяла от московското летище Внуково с 35 пътници на борда. „Имаме информация, че на борда на самолета има товар, неотговарящ на изискванията за гражданската авиация. Провеждат се мероприятия, предвидени в действащото законодателство и международното право”, обясни министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу. Той допълни, че ако бъде открит забранен товар, турската страна ще приложи международното право. Давутоглу подчертал, че страната му е взела твърдото решение да спре доставките на оръжие за сирийския режим през нейното въздушно пространство.

Турските медии съобщават, че от самолета са свалени 12 големи кутии, в които са открит резервни части за военни радиостанции, а според някои и части за ракети. На сирийския самолет ще бъде разрешено да продължи полета си, но властите в Анкара ще задържат за експертиза намиращия се на него товар, съобщи Давутоглу. Той уточни, че иззетият товар е забранен за транспортиране от гражданската авиация и е без съответните разрешения и документи.

Руското посолство в Анкара незабавно се свърза с министерството на външните работи на Турция и поиска разяснения за обстоятелствата на задържането на самолета. Бил е поставен и въпросът за достъпа до руски граждани, които може да се намират на борда му. По първоначални данни сред пътниците имало 17 руснаци, включително деца.

Турският външен министър отбеляза, че инцидентът със сирийския самолет няма да се отрази негативно на отношенията с Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай