Турция арестувала двама родни блогъри

Турция арестувала двама родни блогъри | StandartNews.com

Броени дни, след като турският премиер Реджеп Тайп Ердоган обвини социалните мрежи, че бунят обществото, в Турция бяха задържани 25-ма блогъри, двама от които българи. Информацията за задържането на двамата ни сънародници дойде от изданието "Родопи 24", макар че в официалната информация на Външно министерство се казваше, че няма данни за пострадали или задържани българи. Според турски опозиционер всички арести са за "призиви за участие в протестите", които и в нощта срещу сряда доведоха до сблъсъци с полицията. Блогърите, които са арестувани в Измир, са заподозрени, че чрез мрежата са подстрекавали към размирици и антиправителствена пропаганда, предаде ИТАР-ТАСС. Всички задържани са под 25 години. Полицията е извършила обиски в 38 апартамента в града. Задържаните са обвинени в подстрекателство и разпространяване на подривна информация.

Други 14 блогъри са обявени за издирване. Премиерът Ердоган заяви преди дни, че пишещите в Туитър са "нарушители на реда и спокойствието" и "източник на дезинформация". В друго интервю Ердоган беше още по-категоричен: "Социалните мрежи бунят обществото". Протестите обединиха дори такива враждуващи лагери като тези на феновете на футболните отбори на "Галатасарай", "Бешикташ" и "Фенербахче", което доскоро се считаше за абсурдно.

Междувременно късно снощи Асоциацията на медиците на Турция, цитирана от в. "Хюриет", съобщи за трета жертва при вълната от протести. Става дума за младеж, улучен в главата от полицай в Анкара. От четири дни простреляният Етем Саръсулук бил в мозъчна смърт, докато накрая вчера починал от тежката рана.

Другите две жертви са 22-годишен младеж, улучен отново в главата от капсула сълзотворен газ, изстреляна от полицейски автомобил в провинция Хатай, на границата със Сирия, и друг, също младеж, прегазен от цивилна кола на барикада в Истанбул.

Според колегията на медиците ранените в близо едноседмичния протест са вече 4177. Трима от ранените са в критично състояние, десетима са загубили по око, а 15 имат черепно-мозъчни травми.

В същото време официалният брой, лансиран от властта в Анкара, е за около 300 ранени, повечето от които били полицаи.

Междувременно от българското Външно министерство препоръчаха на българите, които се намират в Турция, да не вземат участие в демонстрациите и да следят внимателно как се развива ситуацията и какви съобщения публикува министерството. Продължава да е в сила препоръката на МВнР българите да избягват района на площад "Таксим" и централните части на кварталите Бешикташ и Бейолу в Истанбул, както и районите на централния площад "Къзълай", бул. "Ататюрк", парка "Куглу", ул. "Туналъ", както и на всички правителствени сгради в Анкара в часовия диапазон от 19 ч до 7 ч.

В нощта срещу сряда сблъсъците на територията на Турция продължиха. В Истанбул полицията отново използва сълзотворен газ, водни оръдия и димни гранати срещу протестиращите. Като цяло обаче обстановката в страната започна да се успокоява. Скандиранията отново бяха срещу Ердоган, който от понеделник е на обиколка в Северна Африка. На емблематичния площад "Таксим" е издигнат и временен палатков лагер. Демонстрантите се опитаха да достигнат офисите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул и Анкара и игнорираха предупрежденията на служителите на реда да се разпръснат. Има десетки задържани демонстранти. Сблъсъци между демонстранти и полицаи е имало и в граничещия със Сирия град Хатай. Там загина 22-годишен демонстрант, след като бе ранен с огнестрелно оръжие по време на протест. По последна информация в сблъсъците в Хатай са ранени двама полицаи и трима демонстранти. Протести имаше също в градовете Тунджели, Адана и Измир. По последни данни на Turkish Human Rights Association от началото на бунтовете има ранени 2800 протестиращи, много от които сериозно. Арестувани са 791 души, но 500 вече са освободени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай