Турция все още иска в Евросъюза

Турция е готова да разглежда всяка една преговорна глава и да изпълни всяко условие

Турция все още иска в Евросъюза | StandartNews.com

Членството в ЕС продължава да бъде стратегическа цел за Турция. Ако ЕС не иска да ни приеме, той трябва да вземе своето решение, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Братислава след съвместно заседание с външните министри на страните от Вишеградската четворка, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА. 

Чавушоглу посочи, че Турция е готова да разглежда всяка една преговорна глава и да изпълни всяко условие. След изборите реформите са наш приоритет, изтъкна още турският външен министър.

Той посочи обаче, че основният проблем във връзка с процеса на присъединяване на Турция към ЕС са политическите пречки.

Чавушоглу изтъкна, че Турция има принос към ЕС по редица теми като сигурност, икономика и миграция, но подчерта, че съществуват политически пречки пред членството на Турция в евросъюза. Той каза, че някои страни са категорично против членство на Анкара в ЕС.

Чавушоглу заяви още, че срещата с колегите му от Вишеградската четворка /Чехия, Словакия, Полша и Унгария/ е преминала много ползотворно и на нея са били обсъдени въпроси от взаимен интерес и регионални теми, както и ситуацията в Сирия, Либия, Иран и Ирак. Той посочи, че е бил разгледан и въпросът за нелегалната миграция и е добави, че това е общ проблем, с който трябва да се води борба съвместно. Чавушоглу изтъкна, че споразумението между Турция и ЕС за миграцията е ефективно в тази насока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай