Турция поднесе внушителен подарък на арменците

Различни култури и вероизповедания живеят заедно в мир и изповядват свободно религиите си

Турция поднесе внушителен подарък на арменците | StandartNews.com

В събота в Турция официално бе открита арменска църква от 16-ти век, която е била повредена от терористи, преди да бъде възстановена от турското правителство, съобщава Анадолската агенция.

Изтъквайки, че всички "споделят вълнението" от обновената арменска църква "Сурп Гирагос" в Диарбекир, турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви на церемонията по откриването, че службите ще започнат днес "и че тази структура, която е била мишена на тероризма, ще бъде отново отворена за богослужение".

Историческата църква в квартал Сур в Диарбекир беше повредена от терористични атаки на ПКК през 2015 г. и беше възстановена със средства, предоставени от министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата под координацията на Главната дирекция за фондациите на Турция.

Различни култури и вероизповедания живеят заедно в мир и изповядват свободно религиите си в Диарбекир, който е дом на много безценни структури, каза Ерсой, включително арменската църква "Сурп Гирагос" и халдейската църква "Мар Петюн".

"За съжаление, тези две структури, които са сред важните съкровища на нашето културно наследство, са станали мишена и са били разрушени от терористични групи, които през последните години са искали да хвърлят сянка върху мира и спокойствието на града", обясни той.

"Вярваме, че местата за поклонение в цял Анадол са знак за уважение и общение между нас", подчерта министърът.

Църквата, най-голямата арменска грегорианска църква в Близкия изток, е известна не само на гражданите на града, но и по целия свят, каза Ерсой и добави, че възстановяването на арменската църква "Сурп Гирагос" и халдейската църква "Мар Петюн" е струвало приблизително 32 млн. турски лири (2,14 млн. долара)

Сахак Машалян, патриархът на турските арменци, нарече откриването на църквата "спасително въже" за християнското население на Диарбекир, което намалява.

"Тя съдържа важно и значимо послание за приятелство за арменския свят по отношение на развитието на турско-арменските отношения", каза той.

"В хилядолетните турско-арменски отношения има толкова много ярки и положителни събития и преживявания, които според нас трябва да бъдат подчертани с мостовете на приятелството, които трябва да бъдат създадени в бъдеще", изтъкна той.

"Трябва да гледаме на тази църква, която беше отворена за богослужение, като на паметник на добросъседските отношения между арменци, турци и кюрди, християни и мюсюлмани", добави Машалян.

В Турция живее значително арменско малцинство, а по-рано тази година започнаха преговори за нормализиране на отношенията между Турция и съседна Армения, напомня агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай