Турците избраха Ердоган за президент

Турците избраха Ердоган за президент | StandartNews.com

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е новият президент на страната. Това сочеха първите прогнозни резултати след изборите в неделя, на които турците за първи път избираха пряко своя президент. Според първите данни, цитирани от Ройтерс, Ердоган печели 56% при преброени 43% от бюлетините. Основният кандидат на опозицията Екмеледин Ихсаноглу получава 35%, а за кюрдския кандидат Селахетин Демирташ са гласували около 8% от избирателите. Ако резултатите се потвърдят, победата ще циментира позицията на Ердоган като силен лидер. Той обеща да бъде активен държавен глава, след като доминира турската политическа сцена от 11 години като премиер. Според наблюдатели избирателната активност на изборите е била около 70-75%. Според Би Би Си обаче това е по-малко от очакваното, като основна причина е сочен летният сезон.

Не са получени сигнали за сериозни нарушения по време на вота, на който 52,7 милиона турски граждани избираха между Ердоган, Ихсаноглу и Демирташ. "Нашият народ ще вземе важно решение за турската демокрация", заяви Ердоган, след като гласува в Истанбул със съпругата си Емине, двете си дъщери и двамата си синове. Той каза, че планира да промени президентския пост, като му даде повече изпълнителни правомощия. На последния предизборен митинг в събота в Коня - един от центровете на неговата популярност сред обикновените турци, той обеща на сънародниците си една "нова, силна Турция, въздигаща се от пепелта". "Да оставим старата Турция в историята", каза той пред хилядите си привърженици. Ердоган обеща да превърне Турция в "световен лидер и глобална сила".

Опонентите на Ердоган го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк. "Бюлетина само с едно име не представлява демокрацията, това не подхожда на Турция", заяви 70-годишният Екмеледин Ихсаноглу, кандидат на основните опозиционни партии, след като гласува в Истанбул. Той се оплака, че предизборната кампания е била "нечестна и непропорционална", но предрече, че гласовете на "мълчаливите маси" ще му помогнат да победи. Третият кандидат, 41-годишният Селахетин Демирташ, от кюрдското малцинство в Турция, се надява да привлече гласове не само от кюрдите, а и от светските турци с лява ориентация, защитниците на хомосексуалните и на правата на жените.

Задръствания по пътищата от желаещи да гласуват

Хиляди автомобили и автобуси с желаещи да гласуват на президентските избори блокираха пътищата към Истанбул и Анкара. 10-километрови задръствания се образуваха на входовете на Истанбул, около град Афион и на пътя Анталия - Анкара.

Проблемите с трафика възникнаха още преди обяд в неделя. На някои участъци, особено на влизане в Истанбул и по посока на автогарите, автомобилното движение на практика бе парализирано. Сериозни затруднения имаше и при движението на фериботи на Южното крайбрежие на Мраморно море, откъдето жителите се опитваха да достигнат Истанбул.

По закон гражданите на Турция имат право да гласуват само на местата на постоянно жителство, а вотът се провежда в разгара на летния сезон.

Спрягат Давутоглу за премиер

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу може да поеме премиерския пост при положение, че Реджеп Ердоган стане президент, смятат наблюдатели, цитирани от турските медии. Той без съмнение е един от най-здраво работещите министри в кабинета и един от най-изявените критици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. От друга страна, Давутоглу има и критици, които не одобряват водената от него досега външна политика. Междувременно вчера Специалният doodle на Гугъл за първите преки президентски избори в Турция бе обвинен в подсъзнателни послания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай