Тур на рушветите

Тур на рушветите | StandartNews.com

Агенция показва забележителности в Прага, свързани с корупция и връзкарство
Офисите на чешкия Волдеморт - милиардера Роман Яноушек, са сред спирките

В приличащата на лабиринт Франтишекова градина в Прага се разиграва любопитна церемония. Мъж и жена в спретнати черни униформи, през раменете с пояси с бледосиня и оранжева ивица, се готвят да връчат най-високото академично отличие на група неспокойни новобранци. Туристи и офис служители не могат да обуздаят любопитството си и надзъртат, за да прочетат изписваното на богато украсени букви върху големи хартиени свитъци с красив калиграфски почерк.

Надписът гласи: "Магистри по корупционна администрация".

"Корупцията не е само пари, похарчени по грешен начин. Корупцията е злоупотреба с доверие и властовата мрежа, която се изгражда с тези пари", казва Петър Шоурек, основател на първата в света агенция за корупционни туристически обиколки. За определена сума Петър и колегите му ще ви отведат на тур по "забележителностите", свързани с корупцията и връзкарството - бич за чешкия преход от социалистическа планова икономика към капиталистически свободен пазар.

"Приемам го като заплаха за нашите свободи, защото ако тези структури от мафиотски тип станат достатъчно силни, те заплашват гражданите", каза той за Би Би Си. Обиколките дават на посетителите представа за онова, което е станало с огромни суми пари на данъкоплатеца, изчезнали в джобовете на нечестни държавни служители и съмнителни бизнесмени.

Екскурзията е с чести спирки край луксозни вили, общински и държавни строителни обекти със сериозно превишен бюджет и ехтящи коридори на сгради на местното самоуправление. А в края на обиколката на хората в групата се дава уникален сувенир - те получават "диплома" по корупционна администрация - намек за многото официални лица и политици, обвинявани в купуване или придобиване на академичните си квалификации по-бързо от обичайното. В това число - най-големият парадокс - и дипломи по право.

Петър Шоурек не вижда проблем в печеленето от корупцията. Тъкмо обратното.

"Именно с цел да се осветли това противоречие създадох корупционната туристическа обиколка", посочва той. "Корупционният туризъм е бизнес, който се храни с това, което се храни с бизнеса. Ние рециклираме корупцията", обяснява идеята си Шоурек.

Спираме пред офисите на Роман Яноушек - милиардер, чието влияние в Прага някога бе определяно като толкова голямо, че го смятаха за "кмет в сянка". Яноушек получи прозвището Волдеморт заради предполагаеми продажби на градски имоти с нагласени търгове за обществени поръчки и ръководейки огромни проекти за развитие - обвинения, които той отхвърля. На 30 април Яноушек бе осъден на три години затвор за тежка телесна повреда след лек пътен инцидент. Според прокурори той преднамерено бутнал с луксозното си "Порше Кайен" шофьорката на другата кола, която излязла от автомобила си, за да му изрази възраженията си. Яноушек казва, че е невинен и вероятно ще обжалва.

И така колко голяма е корупцията в Чехия? Със сигурност е достатъчно голяма, за да сваля правителства. През юни миналата година полицаи с маски нахлуха в сградата на правителството след скандал за секс, шпионаж и подкупи, който сложи край на управлението на премиера Петър Нечас. Офисите на няколко бизнесмени, включително на Яноушек, също бяха обискирани.

Това бе горчив край за едно правителство, което направи повече от всяко друго, за да развърже ръцете на разследващи и прокурори, които имат за задача да ограничат корупцията по високите етажи.

Но корупцията е печално известна с трудността да се измерва точно.

Глобалната организация за следене на корупцията "Трансперънси интернешънъл" постави Чехия на 57-мо място от 177 страни в своето проучване "Индекс за възприятие на корупцията-2013", който изследва за колко корумпиран се възприема публичният сектор на дадена страна от гражданите й.

"Това е същият проблем, който го има и в много други страни с комунистическо минало", каза Адриана Кърначова, която оглавява чешкия филиал на "Трансперънси интернешънъл" от 2001 до 2007 г., а сега е заместник-министър на вътрешните работи. "Ние сме млада страна. Съществуваме едва от 20 години и би било доста наивно да се мисли, че след 20 г. - на практика едно поколение - всичко ще се промени", посочва Кърначова.

"Повечето талантливи хора в Чехия и Словакия заминаха за чужбина през 90-те. Всъщност политиката бе превзета от хора, които не са приятели на прозрачността", добавя тя.

Сляп адвокат пребори системата

Но има и истории, които пораждат надежда.

През 2010 г. незрящ адвокат на име Ондрей Заводски е уволнен от длъжността завеждащ правния отдел на министерството на вътрешните работи. Той определя това като отмъщение, че нееднократно е бил тревога за редица подозрителни договори, с които му е било възлагано да се занимава.

След уволнението си той изпраща копия от документите на полицията и дори на самия министър на вътрешните работи. Но без резултат. Вместо това Ондрей и семейството му започват да получават заплашителни телефонни обаждания.

Случаят стигнал до медиите. Общественият натиск довел до вътрешен одит, който констатирал сериозни слабости.
Днес Ондрей Заводски е заместник-министър на финансите. "Има напредък, разбира се. Той се вижда, като погледнете моя случай", каза той за Би Би Си, докато неговото куче водач наблюдава паун сред бароковото великолепие на Валдщайнската градина.

"Наскоро ме назначиха за заместник-министър на финансите с ресор държавно имущество и национална лотария - пост, който крие в себе си може би най-големия риск от корупция в държавната администрация. А министърът ми даде картбланш да гарантирам прозрачност за най-различни парични потоци. Това със сигурност е признак, че нещата започват да се променят", казва Заводски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай