Археолози се чудят. Ще покаже ли още тайнственият град Помпей?

Имаме достатъчно от разкопания Помпей за широката публика

Археолози се чудят. Ще покаже ли още тайнственият град Помпей? | StandartNews.com

През последната година при разкопки в древния римски град Помпей са открити пералня на 2000 години, спалня, използвана от роби, и фреска, изобразяваща прародител на пицата (без доматите - те ще се появят в Европа поне след още 10 века), съобщи „National Geographic”.

Нито едно от тези открития обаче не е резултат от нови разкопки в 20-метровия слой пепел, който покрива града след изригването на Везувий през 79 г. след Христа. В продължение на десетилетия италианското правителство наложи мораториум върху всякакви нови разкопки в Помпей. Това означава, че повечето от находките са странични продукти от усилията за запазване и възстановяване на вече откритото, според Стивън Елис, професор по римска археология в Университета в Синсинати, който е работил по разкопките на квартала Порта Сабия в античния град.

"Когато са разкопавали града, са създали нещо като скален ръб от вулканични отломки", казва Елис и добавя, че покрай разкопаните преди това райони са се появили свлачища и пропадания, които са предизвикали международен отзвук. "Така че те възстановяват тези места и ги укрепват, а за да го направят, трябваше да разкопаят малко от ръба".

Помпей, разбира се, има още тайни за разкриване. Оценките варират, но между 15% и 25% от града остава покрит. За много археолози обаче въпросът е не толкова какво им остава да открият, а дали изобщо трябва да продължат да копаят?

"Имаме достатъчно от разкопания Помпей за широката публика. Имаме достатъчно от Помпей за научната общност, за да се учи от него", заяви професорът по римска археология. "Това, което наистина трябва да правим, е да го запазим колкото се може по-добре за бъдещето."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай