Тръмп размаха пръст на Ердоган заради Либия

По-рано турският парламент прие резолюция за изпращане на военни части в Либия

Тръмп размаха пръст на Ердоган заради Либия | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предупредил турския държавен глава Реджеп Таийп Ердоган за опасностите от "външна намеса" в Либия. Това съобщи Белият дом след телефонен разговор между двамата.

Говорител на Тръмп обяви, че американският президент е заявил пред Ердоган, че външна намеса в Либия би усложнила ситуацията в страната.

По-рано турският парламент прие резолюция за изпращане на военни части в Либия. Анкара подкрепя международно признатото правителство в Триполи.

Възможността за турска намеса в Либия идва на фона на обвиненията на президента Ердоган, че Русия е изпратила там частни наемници, които се сражават на страната на частите на генерал Халифа Хафтар.

Правителство в Триполи е под постоянен военен натиск от армията на Хафтар от април месец. Генералът се ползва с подкрепата на Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства.

Доклад на ООН от ноември нареди Турция сред страните, нарушаващи оръжейното ембарго на Либия, наложено след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай