Трикольорът ни вдигнат в Чикаго и Торонто

Трикольорът ни вдигнат в Чикаго и Торонто | StandartNews.com

Една от най-старите български традиции в Чикаго - издигането на родния трикольор по случай националния празник 3 март, беше продължена и тази година, предаде bg-voice.com.

В събота над 400 наши сънародници участваха в официалното издигане на националния ни флаг на "Дейли плаза" в центъра на Ветровития град.

Българите в Торонто също последваха примера им - за първи път точно на самия празник 3 март.
В Чикаго за първи път трикольорът беше издигнат с помоща на знаменосци от българските училища в града, които бяха подготвили и специална програма.

Тази традиция в българско Чикаго датира от средата на миналия век. За поредна година българският флаг ще се издигне на Дейли плаза в центъра на Ветровития град. Този път от генералното консулство на България в Чикаго са избраха датата 27 февруари, събота, за провеждане на тържеството. Почивният ден и хубавото време накараха повече хора от миналата година да дойдат на церемонията, която започна точно в 12 ч. на обяд.

Традицията по издигането на българския флаг във Ветровития град датира от 1960 г., когато група българи се срещат с тогавашния кмет Ричард Дж. Дейли. Впечатлен и разчувстван от историята на България, той издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. Години по-късно, през 2007-а, традицията по издигането на трибагреника в Чикаго е подновена. През 2006 г. денят е вписан и в официалния календар на Чикаго в знак на уважение към българската общност в града, която е и най-голямата наша диаспора в САЩ.

Първата подобна церемония в Канада започна в 11 часа на 3 март в сградата на общината в Торонто, където звуча и българският химн, изпълнен на живо от децата на нашите сънародници. От генералното ни консулство в Торонто уточняват, че тържеството се проведе на откритата протоколна тераса в архитектурния комплекс на градския съвет. На събитието да присъстваха официални гости и представители на български организации в града. 

Можете да видите видео от празника в Чикаго ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай