Три жертви взеха сблъсъците в Египет

Три жертви взеха сблъсъците в Египет  | StandartNews.com

Александрия. Най-малко трима души загинаха в петък в Египет, след като хиляди опоненти и поддръжници на египетския президент Мохамед Мурси излязоха по улиците на египетските градове, информира BBC.

Демонстрации се проведоха в редица градове на страната, включително на площад „Тахрир" в Кайро, където се събраха противници на Мурси, искащи оставката му. Събитията се случват в навечерието на първата годишнина от встъпването на Мохамед Мурси като президент на Египет. Сблъсъците, които започнаха още в средата на седмица, повдигат опасения за нови размирици в северноафриканската страна.

Във втория по големина град в Египет, Александрия, двама души бяха убити, включително един американски гражданин, а около 70 бяха ранени по време на избухналите сблъсъци между поддръжниците и противниците на държавния глава. Американецът е загинал от рана от нож в областта на гърдите. Другата жертва е била простреляна.

Американските власи призоваха своите граждани да не пътуват до Египет, като призоваха хората, които живеят в страна да "бъдат много внимателни".

Инцидентите са се случили в квартал Сиди Габер, в северната част на града. Централата на Партията на свободата и справедливостта, която е свързана с ислямското движение „Мюсюлмански братя", е била опожарена.

Трети човек загина при експлозия по време на демонстрация в град Порт Саид, намиращ се при входа на Суецкия канал. Десет души са били ранени при инцидента. Все още не е изяснена причината за взрива, но според демонстранти източникът на експлозията е заложена бомба. И в Порт Саид е била нападната сградата, в която се помещава ислямистка партия. Според „Мюсюлмански братя" общо осем техни представителства са бил атакувани по време на вчерашните демонстрации.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова гражданите на Египет да спазват "универсалния принцип за мирен диалог, позиция, която бе потвърдена и от САЩ, От Вашингтон допълниха още, че политическите лидери носят отговорността да направят постъпки и да попречат на двете групи да стигат до насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай