Събота,

Тревожна стаститика от ООН: 2,3 милиарда души гладуват

От: Редакция -
1071
Тревожна стаститика от ООН: 2,3 милиарда души гладуват
A
A
A

Според доклад на ООН през 2021 г. гладът в света е нараснал, като около 2,3 милиарда души са били изправени пред умерени или сериозни трудности да си набавят достатъчно храна - и това е било преди войната в Украйна, която предизвика увеличение на цените на зърното, торовете и енергията, съобщава БТА.

„Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света" обрисува мрачна картина, базирана на данни от 2021 г., като в него се казва, че статистическите данни „трябва да разсеят всички оставащи съмнения, че светът се движи назад в усилията си да сложи край на глада, продоволствената несигурност и недохранването във всичките му форми“.

„Най-новите налични данни сочат, че броят на хората, които не могат да си позволят здравословно хранене по света, е нараснал със 112 милиона до почти 3,1 милиарда, което отразява въздействието на нарастващите потребителски цени на храните по време на пандемията (КОВИД-19)“, заявиха в аванс ръководителите на петте агенции на ООН, които публикуваха доклада.

Те предупредиха, че войната в Украйна, започнала на 24 февруари, „нарушава веригите за доставки и допълнително влияе върху цените на зърното, торовете и енергията“, което ще доведе до още по-голямо увеличение на цените през първата половина на 2022 г. В същото време, казаха те, по-честите и екстремни климатични събития също нарушават веригите за доставки, особено в страните с ниски доходи.

Украйна и Русия заедно осигуряват почти една трета от световния износ на пшеница и ечемик и половината от слънчогледовото олио, а Русия и нейният съюзник Беларус са производител № 2 и № 3 в света на поташ - основна съставка на торовете.

„Глобалните скокове на цените на храните, горивата и торовете, които наблюдаваме в резултат на кризата в Украйна, заплашват да тласнат страните по света към глад", заяви изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (СПП) Дейвид Бийзли на събитие на ООН, на което беше представен докладът. „Резултатът ще бъде глобална дестабилизация, глад и масова миграция в безпрецедентен мащаб".

В онлайн брифинг той заяви, че най-новият анализ на СПП разкрива, че „рекордните 345 милиона остро гладуващи хора вървят към ръба на глада“, а „зашеметяващите 50 милиона души в 45 държави са само на крачка от гладна смърт“.

Съществува реална опасност броят на хората, изправени пред глад, да нарасне през следващите месеци, каза Бийзли и призова световните лидери да действат още днес, за да предотвратят тази надвиснала катастрофа. Според доклада при приблизително 2,3 милиарда души, които през 2021 г. са изпитвали „умерен или сериозен“ недостиг на храна, броят на хората, изправени пред тежка продоволствена несигурност, е нараснал до около 924 милиона.

Снимка: pixabay.com


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com