Трети загинал от сблъсъците в Турция

Трети загинал от сблъсъците в Турция | StandartNews.com

Истанбул. Починал е един от ранените демонстранти при сблъсъците с полицията в Турция - активистът Етем Сарсилюк. Той е третата официално обявена жертва от началото на безредиците. 

Днес следобед многохилядният протест на площада "Таксим" в Истанбул бе оглавен от два синдиката. В шестия ден от демонстрациите протестиращите завзеха площада от две различни посоки, скандирайки лозунги за оставката на премиера Реджеп Ердоган. 

Активистите в Турция поискаха оставката и на началниците на полицията в Анкара, Истанбул и още много градове, поради прекомерната сила, използвана от органите на реда срещу демонстрантите. „Полицейските началници, които са дали нареждането за това насилие, трябва да бъдат уволнени", заяви говорителят на протестиращите в рамките на среща с вицепремиера Бюлент Арънч. Днес той имаше среща в Анкара за преговори с делегация от активисти от Истанбул. В отсъствието на премиера Ердоган Арънч изпълнява задълженията му. Очаква се утре Ердоган да се прибере от четиридневното си посещение в Северна Африка.

Активисти в социалните мрежи алармираха, че някои проправителствени медии всяват паника, като предвещават нападение над джамии от страна на протестиращите. Тази вечер мюсюлманите отбелязват религиозния празник Кандил. В отговор демонстрантите направиха и изнесоха традиционни печива със сладко, които раздаваха на минувачите с посланието, че не са против религията и че всички са един народ, който споделя хляба и съдбата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай