Тайфунът Фитоу взе жертви в Източен Китай

Тайфунът Фитоу взе жертви в Източен Китай | StandartNews.com

Пекин. Най-малко двама души са загинали при връхлитането на тайфуна Фитоу в провинция Фужиян на източния бряг на Китай, предаде агенция Синхуа. Стотици хиляди хора бяха евакуирани при обявяването на червен код в региона, след като природното бедствие остави хиляди без ток на японските острови Сакишима и Мияко в префектура Окинава.

Скоростта на вятъра достига 151 км/ч., валят проливни дъждове, а на много места електричеството е прекъснато. Има свидетелства за стутени къщи в съседната провинция Жежиянг. 

През почивните дни властите свикаха армията, за да подсили защитните укрепления срещу наводненията, предаде ВВС. Пристанищата са затворени, а на собствениците на плавателни съдове е разпоредено да ги приберат от открито море. Прибрани в пристанищата са 35 000 лодки в провинция Жежиянг и 30 000 във Фужиян. Преди бурята да достигне китайския бряг са евакуирани 177 000 души от провинция Фужиян и 574 000 жители на Жежиянг. Отменени са десетки полети от летището е Жежиянг. 

Бедствието се движи на северозапад и се очаква скоро да отслабне. Фитоу е 23-тият тайфун за тази година, който удря китайския бряг, напомня Синхуа. Само преди седмица тайфунът Усаги отне живота на поне 25 души в южната провинция Гуангдонг. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай