СЗО плаши с нова буря в Европа

Oмикрон вече е доминиращ в редица държави

СЗО плаши с нова буря в Европа | StandartNews.com

Ръководителят на Световната здравна организация за Европа предупреди страните да се подготвят за "значителен скок" на случаите на COVID-19 с разпространението на Омикрон и посъветва да се поставят масово трети дози ваксини, съобщиха Би Би Си и БГНЕС.

Ханс Клуге заяви на пресконференция във Виена, че вариантът Oмикрон вече е доминиращ в редица европейски държави, включително Обединеното кралство, Дания и Португалия.

"Виждаме, че се задава нова буря", каза Клуге. "До няколко седмици Oмикрон ще доминира във все повече страни от региона, тласкайки и без това натоварените здравни системи към ръба".

"Самият обем на новите инфекции с COVID-19 може да доведе до повече хоспитализации и масови смущения във функционирането на здравните системи и други услуги", добави той.

"Правителствата и властите трябва да подготвят европейските здравни системи за реагиране на рязък скок /на заболелите/", добави Клуге.

Той заяви, че 89% от ранните симптоми на Омикрон в Европа са същите като при други варианти на коронавируса - кашлица, болки в гърлото и треска. Тревожното е, че масово се заразяват хората между 20 и 30 години в големите европейски градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай