Създадоха нов европейски съюз за модерни градове

Те ще са роботизирани, но с история. Бизнес, наука и политика си подават ръка в "Баукултур"

Създадоха нов европейски съюз за модерни градове | StandartNews.com
  • 31 министри на културата подписаха исторически документ в Швейцария
  • Те ще са роботизирани, но с история. Бизнес, наука и политика си подават ръка в "Баукултур"

Политическите и икономически срещи в Давос тепърва ще бъдат коментирани, но най-големият резултат от международния форум дойде непосредствено преди неговото начало. Културни министри от 31 европейски държави сложиха подписите си за нов съюз, чиято цел е да създаде по-устойчиви и щадящи климата сгради и градски пейзажи, както и да насърчи обмена и сътрудничеството между частния сектор, гражданското общество и политиката за култура на устойчиво строителство.

Заедно с организации на гражданското общество и големи компании от строителния бранш и сектора на недвижимите имоти министрите се споразумяха да стартират международна мрежа, която да подпомогне посрещането на предизвикателствата в областта на планирането и строителството, включително преминаването към по-устойчиви енергийни източници.

Членове на Davos Baukultur Alliance стават компании с международна дейност в областта на строителството, недвижимите имоти или финансите, министерства/агенции за култура и други подходящи области, както и междуправителствени организации и международни неправителствени организации. От името на Европа Ностра документът бе подписан от генералния секретар Снежка Михайлович.

"В бъдеще политиците, бизнесът и гражданското общество ще работят заедно, за да създават по-добре проектирани градове, села и пейзажи", се казва в изявление на швейцарското правителство, което обяви началото на новия Davos Baukultur Alliance 2023.

Цел на Баукултур е устойчиво, ориентирано към качеството управление на сгради, инфраструктура, обществени пространства и ландшафти в полза на всички, обяви министърът на вътрешните работи на Швейцария Ален Берсе.

Baukultur (Баукултур) е съкращение, което означава запазване и развитие на качествени, устойчиви и културно значими сгради и градове. То обхваща всички дейности с пространствено въздействие, от занаятчийски детайли до мащабно градско планиране и ландшафт, от опазване на наследството до съвременно творчество. Определя се като добре проектирани градове, села, сгради и инфраструктура, създаващи жизнена среда, която е добра за благосъстоянието и здравето на хората, запазвайки елементи от културното наследство.

Това не е нов термин, защото получи своето значение в декларация, приета в Давос още преди 5 години, когато за първи път се заговори за "висококачествен Баукултур за Европа".

Още тогава европейската организация за гласа на гражданското общество в областта на културното наследство - Европа Ностра, беше сред първите организации. Генералният й секретар Снежка Михайлович, която представляваше Европа Ностра на конференцията в Давос заяви, че "нейната екологична, етична и естетическа концепция за висококачествена жизнена среда е основата за по-добро и по-приобщаващо качество на живот за европейските граждани и общности".

Баухаус културата беше въведена като нова система за качество, която може да бъде адаптирана за висококачествена архитектура и изградена среда за всеки обект. А успоредно с нея се разгърна и

Движението Bauhaus

стартирано от Европейската комисия, целящо да осигури финансиране на културното наследство за политики и действия, свързани с изграждането на модерна среда в контекста на Европейския зелен пакт и Програмата на ЕС за градовете.

"Във време, когато ние колективно проектираме новото европейско движение Баухаус, системата за качество на Давос е най-уместният и вдъхновяващ принос, както и оперативен инструмент, за да направим нашите жилища по-красиви, приобщаващи и устойчиви. Той не ограничава своята визия и обхват само до архитектурата, а обхваща цялата социална и културна тъкан, за да живеем заедно и в хармония с нашата историческа и природна среда. Основава се на идеята за колективна отговорност на обществото за изградената среда - така че взаимното допълване и синергията между двете да бъдат развити и подсилени", заяви генералният секретар на Европа Ностра.

Провеждайки се в навечерието на годишната среща на Световния икономически форум (WEF), новия алианс ще се председателства 5 години от Швейцария, а седалището ще е ситуирано в WEF.

Новата роля на частния сектор

"Добрата Baukultur (строителна култура) никога не е била толкова важна, колкото е днес. Без него не може да има устойчиво развитие", каза министърът на Швейцария Ален Берсет във встъпителната си реч.

Той като припомни, че досега частният сектор е липсвал в дебатите за изграждане на Баукултур, но сета се обединяват поддръжниците от публичния и частния сектор, и гражданското общество.

Denise Bower OBE, директор на изпълнителния борд на Mott MacDonald, който също подписа меморандума на събитието заяви, "има фундаментална връзка между качеството на живота на хората и устойчивостта и издръжливостта на изградената среда. Затова трябва да го управляваме и развиваме целенасочено".

"То предполага изграждането на мрежа, която поставя обществото и околната среда наред с икономиката и технологиите при вземането на решения. Това е огромна промяна, която е от съществено значение за справяне с извънредните ситуации, свързани както с климата и биоразнообразието, така и със социалното неравенство", каза още бизнесменът.

В Баукултур акцент ще е и "постигане на енергиен обрат и забавяне на изменението на климата", както и създаване на устойчива реконструкция в Украйна.

Къде сме ние?

Българският министър на културата Велислав Минеков участва в Davos Baukultur Alliance 2023 и подписа документа. Проведе среща със заместник- генералния директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес за превръщането на остров "Св. св. Кирик и Юлита" в световен културен център, като го покани да дойде в България през март.

Взе участие и в ръководената от Ален Берсе открита дискусия като заяви, че е ключовата роля на културата и изкуствата за изграждане на висококачествена и устойчива среда за живот.

Той изтъкна, че една от основните му задачи е да насърчава диалога между различни сектори и власти за изграждане на висококачествена застроена среда с акцент върху ролята на културата и опазването на наследството. Обеща, че ще продължи да насърчава диалога, но и заяви, че са нужни промени в регулаторните рамки за публично-частните партньорства, за да се разгърне процеса. Той заговори и за създаване на съвместен Кодекс (по примера на Германия), насочен към задълбочаване на партньорствата, както и на обмена на опит и знания между заинтересованите страни - архитекти, културни предприемачи и иноватори.

Амбицията на Сърбия

Сред изказването на останалите балкански страни впечатление направи Сърбия, чиито нов вицепремиер и министър на културата Мая Гойкович заяви, че Баукултур става неин основен приоритет.

"Това е огромен ресурс, който е навсякъде около нас и който едва сега започнахме да използваме. Разпознаваме възможностите, които се отварят по отношение на културното развитие и създаването на добавена стойност - човешка и финансова", каза Гойкович.

Като най-стратегическа програма тя представи "Градове на фокус", чиято цел е да се увеличи капацитетът за културно съдържание чрез изграждане на инфраструктура в местния ниво. Другият проект е "Замъци и вили на Сърбия", за който заяви желание да се бъде включена в новата Баукултур.

"Целта, която искаме да постигнем, е да свържем емоционалната и естетическа стойност на културното наследство и творчеството със света на производството и финансите", каза Гойкович, която стоеше редом до президента на западната ни съседка.

А какви са българските проекти, предстои да видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай