Светът загуби голяма личност! Музиката обедня

Почина сопраното Рената Ското

Светът загуби голяма личност! Музиката обедня | StandartNews.com

Светът загуби голяма личност в музиката.

Сопраното Рената Ското, която стана успешен диригент след края на певческата си кариера, почина в родния си град Савона, Италия, на 89 години, съобщи Асошиейтед прес.

Нюйоркският й мениджър Роберт Ломбардо каза, че бил уведомен за кончината й в телефонен разговор от членове на семейството й. "Разговарях с нея преди няколко седмици и нямаше никакъв знак, че й се случва нещо", каза той. Ското имаше жилища в Италия и в Арманк, Ню Йорк.

"Рената Ското е истински артист и задълбочен познавач на гласа и репертоара, надарена с техника, музикалност, рядко силна личност, винаги в услуга на композитора и способна емоционално да разтърси публиката по целия свят с всяка фраза през дългата си кариера", каза в изявление сопраното Чечилия Гасдия от Фондация Арена ди Верона.

Ското пее в над триста представления на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк след дебюта си в "Мадам Бътерфлай" на Пучини през октомври 1965 г. Последната й роля е през януари 1987 г. отново като Чо-чо-сан. Тя дирижира в края на същото представление и така започва новото си амплоа, допълва БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай