Светът трепери. Какво готви Ким Чен Ун

Миналата седмица Северна Корея изстреля балистични ракети с малък обсег от няколко свои обекта

Светът трепери. Какво готви Ким Чен Ун | StandartNews.com

Миналата седмица Северна Корея изстреля балистични ракети с малък обсег от няколко свои обекта, съобщиха южнокорейски военни. Те изтъкнаха, че по този начин Северът е разширил провокативната си серия от демонстрации на оръжия тази година, която според американски и южнокорейски служители може да завърши с ядрен опит.

Поставяйки рекорд за изстрелване на балистични ракети в рамките на един ден, Северна Корея изстреля последователно осем ракети в продължение на 35 минути от поне четири различни места, включително от западните и източните крайбрежни райони и два вътрешни района северно от и близо до столицата Пхенян, съобщи генералният щаб на Южна Корея, цитиран от Асошиейтед прес. Часове по-късно Япония и Съединените щати проведоха съвместно учение с балистични ракети, целящо да покаже тяхната "способност за бързо реагиране" и "твърда решимост" да противодействат на заплахите, заяви японското министерство на отбраната.

На фона на ракетните изстрелвания в началото на месеца официални представители на САЩ, Южна Корея и Япония се срещнаха в Сеул, за да обсъдят въпроса за Северна Корея и по техните думи сигналите, че за първи път от 2017 г. насам изолираната страна се готви да извърши ядрен опит, предаде Ройтерс.

Няколко дни след това Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) също предупреди, че Северна Корея вероятно се готви за ядрен тест, предава БТА. ДПА цитира думи на Рафаел Гроси, генералният директор на агенцията на ООН за ядрен надзор, който каза, че наблюденията свидетелстват за раздвижване в подземната ядрена инсталация "Пунгери", разположена в северната част на КНДР.

"Един от входовете е бил отворен, вероятно в подготовка за нов тест", каза той и припомни, че това би било "явно нарушение" на резолюциите на Съвета за сигурност и повод за "голямо безпокойство". Северна Корея, която не позволява проверки на международни ядрени инспектори, е извършила в "Пунгери" шест пробни ядрени взрива в периода 2006-2017 година.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че ако Северна Корея извърши ядрен опит, САЩ, Южна Корея и светът ще реагират "решително". "Всеки ядрен опит би бил в пълно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН [и] би предизвикал силен и бърз отговор", заяви Шърман пред репортери във вторник, цитирана от катарската медия "Ал Джазира". Шърман добави: "Целият свят ще реагира по силен и ясен начин. Ние сме готови."

Ким Чен-ун, 38-годишният диктатор на Северна Корея, вече пресече една от червените линии на САЩ с изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МБР) през март и все повече нарастват опасенията, че през следващите дни и месеци следващото му изпитание може да бъде ядрено, коментира американската телевизия "Фокс нюз". Тези стъпки идват в момент, когато икономиката на страната му е разклатена от икономическите санкции, наложени от САЩ и ООН, и от епидемията от коронавируса. Северът проведе своя 17-ти кръг от ракетни изпитания миналия месец - включително тест на междуконтинентална ракетна система. Само през тази година той изстреля общо 29 ракети, а служители в администрацията на САЩ се опасяват, че Ким подготвя военните си за седми ядрен опит. 

Смята се, че режимът му е в последен етап на подготовка в ядрения си обект "Пунгери" и желанието на Ким е страната му да бъде призната като легитимна държава с ядрено оръжие от САЩ и международната общност.

По време на речта си на военния парад на 25 април Ким отново подчерта значението на укрепването на ядрената мощ, показвайки волята си да продължи да усъвършенства ядрените си оръжия независимо от новите икономически санкции, които биха могли да последват от страна на САЩ и ООН като контрамярка. Той също така отвори възможността да използва ядрените си оръжия като превантивна мярка срещу противниците си, но експертите не виждат възможност Ким да изстреля ракетите си към континенталната част на САЩ в рамките на превантивен удар.

Наблюдателите смятат, че крайното намерение на ядрените и балистичните ракетни изпитания на Севера е да повиши залога на масата за преговори, за да може Ким да спечели повече отстъпки от Байдън в преговори за отмяна на икономическите санкции, ако ядрените преговори бъдат подновени.

Китай и Русия, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, се противопоставиха на опитите на САЩ в да наложат нови икономически санкции заради тестовете на МБР на Севера през тази година. Под влиянието на Китай в региона ракетните програми на Северна Корея се развиват постоянно, което кара някои експерти да поставят под въпрос ефективността на икономическите санкции, предназначени да възпрат ракетните разработки. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС, заяви, че налагането на нови международни ограничения на Северна Корея е погрешно и безперспективно. 

"Убедени сме, че на този етап политиката на засилване на санкционния натиск върху КНДР се е изчерпала. Налагането на нови международни ограничения е неправилно и безполезно, а от гледна точка на хуманитарните последици е просто нехуманно, особено предвид разпространението на коронавирусната инфекция. Страната е изтощена от съществуващия от дълги години режим на санкции на ООН, чието негативно въздействие върху обикновените севернокорейци се умножава от нелегитимните едностранни мерки", отбеляза Захарова, коментирайки резултатите от неотдавнашното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на проекторезолюция на САЩ, насочена към по-нататъшното затягане на санкциите срещу Северна Корея. 

"Искрено предлагаме всички да се откажат от ескалацията, водеща до безизходица, и да се върнат към съвместното търсене на политически и дипломатически решения", заяви говорителката на руското външно министерство. "Това е единственият възможен начин да се намалят конфронтацията и неприемливите рискове, да се изгради доверие и в крайна сметка да се постигне дългосрочно решение на ситуацията около Корейския полуостров, като се вземат предвид интересите на всички участващи страни", добави Захарова.

Независимо дали ще има нови санкции, или опитите за тяхното въвеждане ще бъдат осуетени, "Ким ще продължи да разработва и тества съвременни военни способности, но е малко вероятно да ги използва, освен ако не е изправен пред заплаха от загуба на контрол и няма други възможности да се опита да осигури оцеляването на режима", заключва Дейвид Максуел, старши научен сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай