Стряскащо! Как Европа нарече адската вълна

Може ли да се противодейства на климата

Стряскащо! Как Европа нарече адската вълна | StandartNews.com

Горещата вълна бе наречена Цербер от Италианското метеорологично общество на името на триглавия звяр, охраняващ портите на ада.

Най-високата температура в Европа, откакто се правят метеорологични наблюдения, е измерена на о-в Сицилия през август 2021 г. – 48,8 градуса.

Температури над 40 градуса по Целзий се очакват в Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция.

В Италия термометърът може да удари 48,8 градуса. Червен предупредителен код е издаден за десет града, сред които Рим, Болоня и Флоренция.

В климата на Земята има редуване на топли и студени периоди и да се смята, че човекът може да спре глобалното затопляне е наивно, той може само да се опита да се приспособи към новите условия, заяви междувременно пред БТА чл. кор. проф. дн Кристалина Стойкова от Геоложкия институт на БАН.

Проф. Стойкова изтъкна, че съвременното общество не може да разбере тези процеси, защото няма усещане за продължителността им. „Ние измерваме всичко с нашия живот от около сто години, но ни е трудно да си представим какво е било преди милиони години.

Това, че в момента човечеството се опитва да си каже, че ще спре глобалното затопляне е доста наивно и учените знаят, че е невъзможно. Това са схващания повече в полето на политиците, които продават парникови квоти и говорят за зелен преход“, коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай