Стряскащи новини от Шолц. Маха важно право в ЕС

Ето каква реформа иска германският канцлер

Стряскащи новини от Шолц. Маха важно право в ЕС | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц подготвя революционна промяна в ЕС. Той призова за премахване на правото на вето по външнополитически въпроси. По думите му това ще доведе до по-силен, геополитически Европейски съюз (ЕС), на фона на войната в Украйна. Шолц защити позицията си в статия, публикувана от неделното издание на вестник "Франкфурт алгемайне".

Отпадането на ветото би означавало, че България е използвала една от последните възможности, за да накара Северна Македония да се откаже от антибългарската кампания.

Шолц заяви, че през последните години често се чуват основателни призиви ЕС да се превърне в геополитически играч. "Благодарение на историческите решения, взети през последните няколко месеца, Европейският съюз направи голяма крачка напред в тази посока", написа германският премиер и добави, че е невъзможно да се спре дотук. "Целта трябва да бъде да обединим редиците си във всички онези области, в които в Европа твърде дълго се борим за [единни] решения: например в миграционната политика, в изграждането на европейска отбранителна система, в технологичния суверенитет и демократичната устойчивост", подчерта Шолц, цитиран от БГНЕС.

Германия, каза той, ще направи конкретни предложения по този въпрос през следващите няколко месеца. "Наясно сме с последиците от решението ни за геополитически Европейски съюз.

"Постоянното разединение, постоянните разногласия между държавите членки ни отслабват. Ето защо най-важният отговор на Европа в този преломен момент е единството. Трябва непременно да го поддържаме и задълбочаваме", казва Шолц и уточни какво, според него, означава това: "Край на егоистичното блокиране на европейските решения от страна на отделни държави членки. Край на националните, изолирани усилия, които вредят на Европа като цяло. Просто не можем повече да си позволим национално вето, например във външната политика, ако искаме да продължим да бъдем чувани в един свят на конкуриращи се велики сили", каза германският канцлер. "Европейският съюз е по-привлекателен от всякога, той се отваря за нови членове и същевременно ще бъде реформиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай