Страшен скандал! Орбан се изхвърлил с расистки изявления

"Не искаме да сме смесена раса", която да се смесва с "неевропейци", каза Орбан

Страшен скандал! Орбан се изхвърлил с расистки изявления | StandartNews.com

Международният комитет за Аушвиц обяви, че е ужасен от думите на унгарския премиер Виктор Орбан за "унгарската чиста раса", и призова Европейския съюз да се дистанцира от подобни следи на расизъм, предаде Франс прес.

"Глупавите и опасни" изказвания на унгарския националистически лидер напомнят на оцелелите от Холокоста "мрачните периоди на собственото им изключване и преследване", заяви в декларация, изпратена до АФП, заместник-председателят на комитета Кристоф Хойбнер.

Той призова австрийския канцлер Карл Нехамер, който в четвъртък посрещна Орбан на официална визита във Виена, да се разграничи от името на Евросъюза. Трябва "да стане ясно на света, че господин Орбан няма бъдеще в Европа", чиито "ценности съзнателно отхвърля", каза Хойбнер.

В реч в събота в румънска Трансилвания, където живее значителна унгарска общност, унгарският националистически лидер, известен с антиимигрантската си политика, потвърди пламенно позициите си на отхвърляне на "мултиетническото" общество.

"Не искаме да сме смесена раса", която да се смесва с "неевропейци", каза Орбан.

Страните, "където европейските народи и неевропейци съжителстват вече не са нации. Тези държави не са нищо друго освен конгломерати от народи", каза още Виктор Орбан, който и преди е правил подобни изказвания, но без да употребява думата "раса", отбелязват експерти.

Унгарското правителство се защити с изявление на говорителя си Золтан Ковач от "неправилната интерпретация" на думите на Орбан от страна на "хора, които не разбират ясно разликата между смесването на различни етнически групи в сферата на юдейско-християнските отношения и смесването на народи, принадлежащи към различни цивилизации".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай