Столтенберг разочарова Зеленски, каква е ролята на НАТО

Първата задача на НАТО е да помогне на Украйна, изтъкна генералният секретар на Алианса

Столтенберг разочарова Зеленски, каква е ролята на НАТО | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки на Алианса да бъдат подготвени за това, че ще трябва да подкрепят Украйна дълго време.

"Първата задача на НАТО е да помогне на Украйна. Войните са непредвидими и никой не може да каже как и кога ще приключи тази, но трябва да сме готови да запазим подкрепата си в дългосрочен план. Говорим не само за доставка на ново оборудване, но и за поддържане на доставения материал в работно състояние", допълни още Йенс Столтенберг.

“Друга роля на НАТО е да предотврати ескалация. Ако това ескалира във война между НАТО и Русия, това ще донесе много повече разрушения и щети на цяла Европа. Разбирайте, че НАТО подкрепя Украйна, но не участва във войната“, обясни Столтенберг.

„От началото на руската инвазия увеличихме броя на войските на изток от Алианса до 40 хиляди души с подкрепата на значителни военноморски и военновъздушни сили. Целта е да не се провокира война, но за да я предотвратите, пазете мира и избягвайте объркване или недоразумение в Москва относно готовността на НАТО да защити всички съюзници“, каза Йенс Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай