Стачка блокира Гърция

Стачка блокира Гърция | StandartNews.com


Атина. Стачка отново ще блокира Гърция за 24 часа. Няма да се движат влакове и кораби, а банки, магазини и държавни служби ще останат затворени.

В стачката ще се включат държавни служители, данъчни, учители и университетски преподаватели, лекари, банкови чиновници, железничари, докери и фармацевти.

Протестът е насочен срещу новите мерки за икономии, които предвиждат орязване на заплати и пенсии, съкращения на държавни служители и увеличаване на пенсионната възраст.

Икономиите се налагат, за да може Гърция да получи следващия транш от международната спасителна помощ на стойност 31,5 милиарда евро. Без тези средства страната е изправена пред фалит.

Над 90% от гърците обаче смятат, че планираните съкращения на разходите и реформи са несправедливи и обременяват бедните граждани на страната. Според социологическо проучване около 67% от анкетираните все пак искат Гърция да остане в еврозоната.

Късно снощи протетси срещу икономическите ограничения имаше и в Мадрид. Испанците са недоволни от новите мерки за затягане на коланите, които ЕС им налага. Най-богатата провинция на страната - Каталуния, за пореден път поиска да се отдели от страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай