Сряда,

Срещата на върха в НАТО. Първи думи на Столтенберг

От: стандарт -
Срещата на върха в НАТО. Първи думи на Столтенберг
A
A
A

Лидерите на страните-членки на НАТО започнаха да пристигат в Брюксел за срещата на върха.

Очаква се президентът Румен Радев да бъде тук след около час, предава БНР.

Преди началото на срещата генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг припомни, че държавните и правителствени ръководители ще обсъдят отношенията с Русия и Китай. Той отново заяви, че отношенията с Русия са на най-ниската възможна точка от края на Студената война и добави, че вероятно лидерите ще одобрят двойния подход на  НАТО  - категорична отбрана, съчетана с диалог.

И каза, че предстоящата среща между президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин в Женева в сряда е в рамките именно на този подход и добави, че той е изключително важен заради контрола над въоръжаването:

„Ние приветстваме решението на Съединените щати и Русия да удължат договора „Нов СТАРТ“, с който се ограничават редица ядрени оръжия с дълъг обсег, но това трябва да е само първа стъпка.  Надявам се двамата президенти да постигнат напредък по въпроси, свързани с контрола над въоръжаването. Ние не желаем нова надпревара във въоръжаването и искаме да удължим контрола над него“.

За Китай Столтенберг каза, че има възможности за общ подход по отношение на климатичните промени и контрола във въоръжаването, но добави, че усиленото въоръжаване, нарастващото влияние и подривните действия са предизвикателства за съюзниците.

Страните-членки ще обсъдят нова стратегическа концепция на Алианса 2030 поради сериозните промени, настъпили от времето на приетата на срещата на върха в Лисабон през 2010 г.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички