Сряда,

Сърбия на нокти заради решение на българските власти

От: Рачо Рачев, сн. Танюг -
12758
Сърбия на нокти заради решение на българските власти
A
A
A

Сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руски газ.

"България съобщи, че ще спре вноса на руски газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване", каза Вучич по време на предизборно събитие и добави: "Ние много просто казваме - искаме руски газ от Балкански поток. Вие ни доставете до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас", каза още Вучич.

Според него Сърбия трябва да получава руски газ, "защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България".

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския вицепремиер и финансов министър Асен Василев, който обяви, че в настоящата ситуация преговори с "Газпром" няма да има. "Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", каза Василев в интервю за БНР.

"Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия", каза от своя страна директорът на държавното дружество "Сърбия газ" Душан Баятович. Пред проправителствената телевизия "Пинк" той добави: "България не може да спре закупуването на руски газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария", каза още Баятович.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички