Споразумението за мигрантите минава през визите

Споразумението за мигрантите минава през визите | StandartNews.com

Турция има право да прекрати едностранно споразумението, което дава право на Европейския съюз да връща обратно нелегалните мигранти, влезли през нейна територия - този коментар направи в "Седмицата" на Дарик турският посланик у нас Сюлейман Гьокче в отговор на въпроса как ще се държи Турция, ако през юни визите за пътуване на турски граждани в страните-членки не отпаднат.

"Това, което казвам, е много ясно и този въпрос се задава и в Турция. Защото има едно двустранно съмнение по този въпрос. Откъде ние примерно да знаем дали ако се прилага това споразумение, какво ще стане, или ако не се прилага. Това е валидно и за двете страни. Турция и Европейският съюз не са две отделни страни. Повече от 60 години продължава преговорният процес между Турция и ЕС за присъединяване. Турция е партньор на ЕС и историята на преговорния процес на Турция с ЕС е много по-дълга от много от страните, които впоследствие станаха членове на ЕС. Така че ние имаме доверие на ЕС и не вярваме, че ще има някакви проблеми. Погрешно е този въпрос да бъде свеждан само до мигрантите, защото би било по-правилно тук да се говори за стратегическите отношения между Турция и ЕС", каза посланик Гьокче.

До момента Турция е получила 95 милиона евро като помощ за бежанците, от общо 3 милиарда евро, договорени с Европейския съюз, съобщи Сюлейман Гьокче. Той припомни, че в страната има над 3 милиона бежанци, 300 000 от тях живеят в лагери, а турските данъкоплатци досега са платили около 10 милиарда долара за нуждите на бежанците.

По повод поредицата от атентати, случили се и в Турция, посланикът беше категоричен, че това е наистина много труден момент, но има точно определени начини за борба с тероризма.

"За последните шест месеца в Турция бяха извършени шест терористични атаки, като част от тези атаки бяха извършени от организацията ПКК, а за други терористични атаки отговорността бе поета от ИДИЛ. Мога да кажа, че предотвратихме по-голямата част от тези атаки, те бяха спрени и туширани", заяви той.

"Има начини за борба с тероризма. Но един от съществените методи с тероризма е международното сътрудничество и подкрепа. Не може да има разграничение между наши и ваши терористи, тъй като така се създава проблем в сигурността. Другото съществено нещо е, че трябва да се постигне баланс между сигурността и свободите. Това е нещо много трудно за постигане за всяка една демократична страна, включително и за Турция", коментира Сюлейман Гьокче.

Той заяви, че няма друга страна като Турция, която да е толкова запозната с тероризма.

"Няма друга страна в света, която толкова добре да познава тероризма, колкото ние. Много добре знаем колко е трудна борбата срещу тероризма. Когато говорим да борба срещу тероризма, трябва да кажа, че няма и друга страна, която да знае по-добре, редом с тази борба, какво е да се спазват основните човешки права и свободи", допълни посланикът.На въпрос има ли проблем в комуникацията между Турция и Белгия, тъй като турският президент обяви по-рано, че страната му два пъти връщала взривилия се на Летище "Завентем" Ибрахим Бакрауи, посланикът заяви:

"Изказвам огорчението си от извършените атаки в Брюксел, това е много жалко. Ако става въпрос за отговорност, тя със сигурност не е наша. Това е ясно. Но не е решение да се търси отговорност. Важно е да се установи реалността. От 2011 година насам Турция от 128 страни приблизително на 39 000 души наложи забрана за влизане в страната. От 95 страни близо 3500 човека бяха депортирани. Тези хора в нашата база данни фигурираха като чуждестранни бойци терористи или пък бяха съмнителни по различни причини. Въпросът не е само за Бакрауи. По време на атентатите в Париж също имаше един участник, който беше по-рано депортиран от страна на Турция и френските власти бяха информирани за това. А Бакрауи през миналата година на два пъти беше депортиран в Холандия", каза Сюлейман Гьокче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай