Смут в Македония. Премиерът се нахвърли на опозицията заради България

Изказване на лидера на ВМРО-ДПМНЕ изправи на нокти премиера Димитър Ковачевски

Смут в Македония. Премиерът се нахвърли на опозицията заради България | StandartNews.com

„Най-голямата подкрепа на българските клубове в Македония дойде от председателя на ВМРО-ДПМНЕ, който каза, че е наследник на Ванчо Михайлов. Протестите в Битоля бяха срещу клуба "Ванчо Михайлов". Така че нямаше нужда от подкрепа от България, подкрепа дойде от тук, от председателя на най-голямата опозиционна партия, като предполагам, че подкрепата от тази партия дойде и за отварянето на клубовете, и за всичко, което се случи нататък”, заяви премиерът Димитър Ковачевски.

В интервю за Канал 5 преди дни председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски настоя властите в Северна Македония веднага да затворят клуба „Цар Борис Трети” в Охрид, а попитан защо не отправи същото искане за клуба „Иван Михайлов” в Битоля отговори, че между двамата има разлика. 

„Ванчо Михайлов е бил лидер на организацията (ВМРО) в един исторически период, цар Борис Трети е бил лидер на държава, която е сътрудничила на нацистите по време на Втората световна война. Има разлика между едното и другото. Можем да говорим за много противоречия, свързани с Иван Михайлов, можем да говорим и за неговата биография, която е противоречива и аз лично не съм съгласен с начина, по който е действал в определен период..., но това е приемственост, която ВМРО-ДПМНЕ е предприела и тази приемственост трябва да се уважава, ние сме партия за македонско национално единство, не трябва да се съгласяваме с политиките на нашите предшественици и затова казвам да се придържаме към днешния ден и да гледаме към бъдещето", каза Мицкоски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай