Службите на САЩ подслушвали Романо Проди

Службите на САЩ подслушвали Романо Проди | StandartNews.com

Рим. Американската агенция за национална сигурност е следила разговорите на Романо Проди, когато той беше председател на Европейската комисия. Това съобщи италианският политик в интервю за италианското издание Il Messagero, цитиран от БГНЕС.

Проди напомня, че преди 10 години в голям ежедневник бяха публикувани детайли от негови телефонни разговори с ръководителката на италианската корпорация за нефт и газ "Ени" Мариа Гров-Пиетро. Вестникът тогава се позовал на "неназовани американски източници".

"Тези данни постъпват в британската военна база "Менсвил Хил", откъдето се прехвърлят в централното управление на Агенцията за национална сигурност на САЩ", обясни бившия италиански премиер Романо Проди. По думите му, ако отделни аспекти от дейността на американското разузнаване наистина могат да бъдат оправдани с интересите на националната сигурност и борбата срещу тероризма, то при последните инциденти става дума за "нарушаване нормите на международното право и на основни граждански права и свободи".

Междувременно стана ясно, че Германия и Бразилия подготвят проект за резолюция на Общото събрание на ООН, в която ще настояват за прекратяване на прекомерното шпиониране и навлизане в личния живот, предаде Ройтерс. Информцията е дошла от дипломати от ООН. Бразилският президент Дилма Русеф и германският канцлер Ангела Меркел осъдиха извършваното от Агенцията за национална сигурност на САЩ мащабно подслушване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай