След Путин, нови грижи за САЩ. Иран отправя заплаха

Западът се готви да премахване санкциите срещу банките и търговията на Иран

След Путин, нови грижи за САЩ. Иран отправя заплаха | StandartNews.com

Иранската страна ще продължи да обогатява уран до 20% чистота дори след като санкциите срещу него бъдат отменени и ядреното споразумение със световните сили от 2015 г. бъде съживено, цитират иранските агенции изявление на ръководителя на ядрената програма на страната, предаде Ройтерс.

"(Обогатяването на уран)... продължава с максимален таван от 60%, което накара западните страни да побързат с преговорите, и това ще продължи с вдигането на санкциите както с 20%, така и с 5%", заяви шефът на Иранската организация за атомна енергия Мохамед Еслами, съобщи полуофициалната информационна агенция Фарс.

Сделката от 2015 г. ограничава чистотата, до която Иран може да обогатява уран, до 3,67%, което е далеч под 90%, колкото е необходимо за създаване на ядрено оръжие, или 20%, което Иран достигна преди сделката.

Иран сега обогатява до различни нива, като най-високото е около 60 на сто.

Еслами не даде подробности и не обясни как обогатяването до 20% ще бъде приемливо съгласно ядреното споразумение от 2015 г., което Иран се опитва да съживи чрез непреки преговори със САЩ.

По-рано ирански официални лица заявиха пред Ройтерс, че Иран се е съгласил да преустанови обогатяването до 20% или 60%, ако бъде постигнато споразумение на преговорите във Виена, за да се спаси договорът от 2015 година.

Отделно от това висш ирански духовник заяви по-рано, че прекратяването на икономическата изолация на Иран чрез премахване на санкциите срещу банките и търговията с петрол е най-важното искане на Техеран в преговорите във  Виена.

В сряда Иран призова Запада да бъде "реалист" в преговорите. Това стана когато главният преговарящ се завърна в Техеран за вероятни заключителни консултации преди евентуалното постигане на споразумение след месеци на непреки преговори със САЩ, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай