След 81 г. Падна голяма морска тайна от Втората световна

Корабът бе открит на дълбочина от 4 000 метра край Филипините

След 81 г. Падна голяма морска тайна от Втората световна | StandartNews.com

След повече от 80 години издирване на потопен кораб през Втората световна война, най-накрая останките му бяха намерени.

Екип от изследователи откриха на дълбочина над 4 000 метра в Южнокитайско море японския кораб "Монтевидео Мару", който беше потопен от американския флот по време на Втората световна война, през 1942 година.

Тази трагедия се смята за най-голямата морска катастрофа в историята на Австралия.

Останките на плавателния съд са открити край северозападния бряг на остров Лусон, близо до Филипините, след 12 дни претърсвания на района от водолази, наети от фондация Silentworld .

Новината беше обявена официално от австралийското министерство на отбраната. Останките няма да бъдат преместени и не се планира работа по повдигането им от тази дълбочина.

Монтевидео Мару (Montevideo Maru) е японски спомагателен кораб, потопен от американския флот през юли 1942 година. В резултат на това се удавят 1060 военнопленници и цивилни, които е трябвало да бъдат  транспортирани от Рабаул до Хайнан. 979 от тях са австралийски граждани (850 от тях са военнопленници).

В памет на жертвите в Австралия през годините бяха издигнати два военни мемориала - в Мелбърн и Баларат (Виктория).

Преди войната Монтевидео Мару е оперирал като пътнически и товарен кораб, плаващ главно между Япония и Бразилия, превозващ японски имигранти.

7267-тонният кораб е построен в корабостроителницата Mitsubishi Zosen Kakoki Kaisha в Нагасаки и е пуснат на вода през 1926 година.

С дължина 130 м и ширина 17 м, плавателният съд е оборудван с два шестцилиндрови дизелови двигателя Mitsubishi-Sulzer 6ST60, развиващи общо 4600 конски сили и осигуряващи му скорост от 26,9 км /ч.

Този кораб участва в нахлуването в Макасар през февруари 1942 година. Изпълнявал е редица транспортни мисии преди да бъде потопен.

На 22 юни 1942 г., няколко седмици след превземането на Рабаул от японците, много австралийски военнопленници са качени на  Монтевидео Мару. Корабът е потеглил без придружител до китайския остров Хайнан, където е трябвало да бъде посрещнат от два разрушителя. 8 дни по-късно, на 30 юни 1942 година, той е бил забелязан от американската подводница "Стърджън" край северното филипинско крайбрежие.

Без да знае, че корабът превозва съюзнически военнопленници и цивилни, „Стърджън“ изстрелва четири торпеда по Монтевидео Мару преди зазоряване на 1 юли, които потапят кораба само за 11 минути.

"Във водата военнопленниците държаха дървени парчета, за да се задържат на повърхността. Пееха песни и до последно не падаха духом. Гледайки ги, научих, че австралийците имат голямо сърце", казва през октомври 2003 г. член на екипажа на корабокрушението Йошиаки Ямаджи.

Оцелели са само 20 членове на екипажа на кораба и охранители.

Отне 70 години, за да се определи точният брой на жертвите.

През 2010 г. австралийският министър на отбраната Алън Грифин заяви, че "няма абсолютно потвърден списък".

Но през 2012 г. японското правителство предаде хиляди документи за военнопленниците на австралийските власти. Сред тях беше манифестът Монтевидео Мару, в който бяха изброени имената на всички австралийци на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай