Вторник,

Скандал в Париж! Свалиха знамето на ЕС от Триумфалната арка

От: Рачо Рачев, сн. АФП -
240
Скандал в Париж! Свалиха знамето на ЕС от Триумфалната арка
A
A
A

Огромен флаг на Европейския съюз, издигнат на Триумфалната арка в Париж в петък по повод началото на шестмесечното френско ротационно председателство, беше свален днес, след като предизвика възмущение сред десни и крайнодесни лидери, предаде Ройтерс.

Френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон, който в петък обяви, че знамето ще остане "няколко дни" каза, че то е било свалено по план.

"По план знамето трябваше да бъде свалено днес, не бяхме определили точно време", каза Бон пред радио "Франс ентер".

Той отхвърли тезата, че правителството се е предало, след като крайнодясната лидерка Марин Льо Пен каза вчера, че ще се обърне към Държавния съвет на Франция с искане за сваляне на знамето на ЕС.

"Правителството беше принудено да премахне знамето на ЕС от Триумфалната арка - красива, патриотична победа в началото на 2022 г., каза днес Льо Пен.

"Не сме се предали, планът не се е променял. Аз напълно вярвам, че съдбата на Франция е в Европа", каза Бон. Според него Льо Пен и другите критици неправилно са посочили, че европейското знаме е изместило френското, тъй като последното не е издигнато постоянно на Триумфалната арка.

Френският президент Еманюел Макрон, който все още не е казал, дали ще участва на изборите през април, победи Льо Пен на втори тур през 2017 г. с 66% срещу 34% подкрепа.

Според повечето социологически проучвания на предстоящите избори те отново ще се изправят един срещу друг и се очаква, че Макрон отново ще спечели, но с по-малка преднина.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com