Синовете ми избраха да инвестират в България

Синовете ми избраха да инвестират в България | StandartNews.com

Посланикът на Кувейт Якуб ал Атики, акредитиран в България на 20 октомври 2015 г., е дипломат с голям професионален опит. Преди да дойде в София е заемал отговорни длъжности в министерството на външните работи на Кувейт и в посолствата в ОАЕ, Иран, Ливан, Тайланд. Бил е посланик в Шри Ланка и Грузия. Добре познава Балканите, защото е бил шеф на мисията в Румъния. Якуб ал Атики е завършил бизнес администрация в Каирския университет, специализирал е в Харвард по специална програма за Кувейт. Придобил е и магистратура по езиците и културата на Близкия изток в Букурещкия университет. Женен е и има пет деца.

- Ваше превъзходителство, отскоро сте посланик на държавата Кувейт в България, какви са вашите приоритети в дейността ви на този пост?
- Естествено те са свързани с очакваните стремежи и цели, които трябва да осъществя, те са свързани с реалностите и желанието да се превърнат в продължителен план за действие. Имам ред приоритети, но най-важните са следните:

* Привеждане в действие на многото приети споразумения между двете държави през изминалите години. Имайте предвид, че съществуват 27 различни споразумения, приети в отделни жизненоважни сектори сега трябва да се работи за преодоляване на трудностите и препятствията, които пречеха за тяхното реализиране до този момент.

* Ако успеем да съживим тези споразумения, ще може се вдигне салдото на търговския стокообмен между двете държави до желаната степен, съизмерима с нивото на дълбоките, традиционни и исторически отношения между нашите две държави. Ще се работи също за нарастване на кувейтските инвестиции в България на държавно ниво и в частния сектор. Това ще даде допълнителен тласък за активизиране на двустранните отношения.

* Работим също за увеличаване на потока от туристи, които имат желанието да посетят българските летни курорти, както и за лов на диви животни. За постигането на тази цел е необходимо да се осъществят директни полети межди Кувейт и София. За това се полагат много усилия, като е твърде вероятно да се започнат директни полети до Варна и Бургас веднъж седмично.

* Работим преимуществено и за провеждане на шестата сесия на Българо-кувейтската смесена комисия за търговско и икономическо сътрудничество през тази година, както за активиране на другите споразумения, подписани през изминалия период, така и за реализиране на повече официални посещения на ръководителите на двете държави.

- Каква е причината кувейтските инвестиции в България да не са много?
- В България има доста кувейтски инвестиции. Те са предимно частни, но не са на желаното ниво, което да отразява добрите отношения между двете държави и двата народа, а причините за това са следните:
* Липса на информация за България в Кувейт. Това е основен фактор за насърчаването на кувейтските инвеститори да вземат участие в действителните икономически процеси в България.
Липсата на информационна политика пречи за цялостно представяне на България с всичките й потенциални възможности за чужди инвестиции.

* Сложните процедури за получаване на българска виза, системата за издаването на визите съблюдава строгите мерките за сигурност, което препятства пристигането на кувейтските инвеститори. Те трудно успяват да получат тази виза, въпреки че изпълняват всички изисквания и предоставят необходимите документи. Имайте предвид, че кувейтските инвеститори лесно получават шенгенска виза, за тях е по-лесно да влязат на българска територия с такава виза. Ето защо се налага да се издават по-лесно български визи, ако наистина има сериозно желание за привличане на кувейтски инвестиции.

* Необходимо да се подобри банковата система и да се облекчат ограниченията, поставени от БНБ.
- Въпреки че сте от няколко месеца в България, успяхте да посетите доста български градове, срещнахте доста представители на местната власт и в частния сектор в съответните градове. Тези контакти дадоха ли ви надежда, че икономическото сътрудничество може да се засили?
- Стремежът на всеки посланик е да работи усилено за развитието на отношенията между съответната държава и своята родина, но тези усилия трябва да бъдат насочени също към неправителствени организации и институции, общинските съвети и други. По такъв начин може да се стигне до укрепване на отношенията на всички нива, за да се реализират инвестиции на държавно и частно ниво. Най-добрият начин според мен е да се сключат споразумения за побратимяване между български и кувейтски общини. Именно към това се стремя сега.
- Как се чувствате като посланик в България?
- Трябва да кажа, че връзката ми с България датира от времето далече преди да бъда акредитиран като посланик в София. Тя започна още през 2006 г., когато бях посланик на Кувейт в Румъния. Почти всеки уикенд прекарвах в различни български градове и местности, ходих също и на празника на розата в Карлово и Казанлък. Толкова съм привързан, че накарах синовете ми да инвестират в България, това наистина се случи преди 3 години и вече цялото ми семейство е свързано с много любов и доброжелателност с България. Тук се наслаждаваме на прекрасната природа и пленяваща зеленина.
- В кои области има възможност за развитие на връзките между двете страни?
- От България има какво да се желае за маркетинга и представянето й извън границите. Страната притежава много много ресурси и възможности. Лично аз намирам България за една от най-красивите държави в Източна Европа.
- Как оценявате международните усилия за решаването на сирийската криза?
- Външната политика на Кувейт е съсредоточена върху укрепване на мира по света като цяло. Това се отразява на кувейтските позиции също и по регионалните кризи, между които Сирия, Ирак, Либия и основният проблем в Близкия изток - палестинският проблем. За намиране на изход от сирийската криза Кувейт подкрепя всички усилия за спирането на военните действия и възстановяването на мира в тази държава. Надяваме се на предстоящите преговори в Женева да се постигне напредък в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай