Швейцарци щурмуват германските магазини

Швейцарци щурмуват германските магазини | StandartNews.com

Рязкото поскъпване на швейцарския франк кара швейцарците да щурмуват германските магазини, за да се запасят със стоки от първа необходимост, твърди агенция ДПА. Супермаркетите в германските градове край швейцарската граница преживяват "втора Коледа" заради купувачите, които се опитват да се справят с неочаквания скок на стойността на франка спрямо еврото миналата седмица. Има предупреждения обаче, че може да настъпи икономически "махмурлук" след партито, коментира ДПА.

Германия отдавна е под натиск да увеличи потреблението като начин за подкрепа на еврото. Призивът изглежда се конкретизира в Южна Германия, близо до швейцарската граница. Ако не го направя, бих била идиотка, заявява швейцарка, докато тя и съпругът й пълнят пазарската количка. Сметката на касата излиза около 150 евро (174 долара). В Швейцария същото пазаруване би струвало 300 франка (349 долара). Двойката от Базел е минала границата при Вайл ам Рейн, град, който е близо до мястото, където се срещат Швейцария, Германия и Франция. Швейцарците по границата от години пазаруват в Германия, решението на швейцарската централна банка миналата седмица да спре да поддържа нисък курса на франка направи пътуването до Германия още по-изгодно. Хиляди швейцарци сега минават границата всеки ден.

Швейцарската централна банка обяви в четвъртък, че се отказва от фиксирания курс на франка към еврото, който е в сила от 2011 година. Франкът скочи от около 83 евроцента до малко над евро, което направи стоките в еврозоната доста по-евтини.

Заради курса на швейцарския франк поскъпват и луксозните часовници. Производителите в Швейцария ще преизчислят цените след решението на централната банка да освободи курса на местната валута. "Пари" беше основната тема за разговори на 25-ия международен часовникарски панаир в Женева. Поскъпването на часовниците ще окаже влияние и върху стойността на продуктите, произвеждани в алпийската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай