Щатите махат зелената карта

От 2017 г. точкова система ще решава кой да сбъдне американската мечта

Щатите махат зелената карта | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ обмислят да сложат край на лотарията със зелени карти. От 2017 г. властите може да издават разрешителни за пребиваване въз основа на точкова система, която позволява на най-квалифицираните да бъдат оценени най-високо и да избегнат опашките за чакане, посочва АФП. В момента проектът се обсъжда в Конгреса и може да бъде приет до края на лятото.

При предоставянето на разрешително за пребиваване на базата на точковото оценяване ще бъдат взети предвид 10 критерия. Диплома за бакалавър дава 5 точки, магистратура - 10 точки, докторантура - 15 точки. За всяка година професионален опит дават от 0 до 3 точки, а в зависимост от нивото на професионалния опит точките могат да достигнат максимално 20. Ако сте програмист, компютърен специалист, създател на софтуерни продукти, това ви гарантира 10 точки. Ако имате 80 или над 80 точки на теста TOEFL, получавате още 10 точки. Ако работата ви отговаря на дипломата ви за образование, получавате между 8 и 10 точки. Хората под 25 години получават 8 точки, тези между 25 и 32 години - 6 точки, а тези между 33 и 37 години - 4 точки. Хората над 38 години остават без точки за възраст.

За бизнесмени, които имат поне двама служители и се нуждаят от разрешително за пребиваване, точките са 10. За човек с брат или сестра с американско гражданство или с женено в САЩ дете, което да е над 31 години, точките са 10. Ако участвате в дадено дружество, получавате 2 точки. Пет точки се отпускат на гражданите на страни, от които няма имигрантска вълна към САЩ, което изключва от групата например Мексико, Китай или Индия. На теория максимално могат да се спечелят 100 точки.

От 2017 г. ще бъдат раздавани 120 хил. зелени карти въз основа на различните критерии. Ако вашият резултат по системата за точкуване е сред най-добрите 60 хил. кандидати, сигурно е, че ще получите зелена карта. Втора група от 60 хил. зелени карти ще се раздават според критерии, които фаворизират по-слабо квалифицираните имигранти в сектори като строителството или ресторантьорството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай