Шок в Русия! Смърт разтресе топ банка

Какво се случи

Шок в Русия! Смърт разтресе топ банка | StandartNews.com

Вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев е починал внезапно. За това информира банката в прессъобщение, според което 42-годишният банкер е починал днес от инфаркт, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Преди кончината си Васев е отговарял за частните клиенти и собствеността на "Сбербанк" през последните 12 години, а от декември 2022 г. е назначен на поста вицепрезидент.

Европейският съюз наложи строги санкции на "Сбербанк" през лятото на 2022 г. в отговор на войната на Русия срещу Украйна. Под натиска на западните санкции руските банки съобщиха, че печалбите им са се сринали с над 90 процента през миналата година.

Няколко руски политици, бизнес лидери и водещи финансисти починаха от предполагаеми инфаркти или самоубийства от началото на войната в Украйна.

На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му.

На 24 март Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие. На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени. На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест. На 24 октомври 2023 г. председателят на управителния съвет на руската компания "Лукойл" Владимир Некрасов почина от остра сърдечна недостатъчност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай