Шестима еврокомисари напускат временно поста си

Шестима еврокомисари напускат временно поста си | StandartNews.com

Брюксел. Шестима еврокомисари ще напуснат временно поста си, за да излязат в неплатен отпуск.

Един от тях е еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, който излиза в предизборен отпуск идния понеделник, а останалите му колеги - от 19 април, обяви говорител на Еврокомисията.

Останалите еврокомисари, които се кандидатират за евродепутати, са Вивиан Рединг от Люксембург, отговаряща за правосъдието, Антонио Таяни от Италия, отговарящ за индустрията, Марош Шефчович от Словакия, отговарящ за администрацията, Януш Левандовски от Полша, отговарящ за бюджета, и Невен Мимица от Хърватия, отговарящ за политиката за потребителите.

Според европейското законодателство комисарите излизат в неплатен отпуск като не могат да използват човешките и материалните ресурси на Еврокомисията, докато са в такъв отпуск.

Всички комисари, които ще се кандидатират за Европарламента, ще се върнат на работа в комисията на 26 май. Онези, които бъдат избрани и решат да заемат места в Европарламента, трябва да подадат оставка от постовете в комисията най-късно в края на юни.

Докато шестимата са в предизборен отпуск, функциите им ще изпълняват техни колеги, включително председателят на комисията Жозе Мануел Барозу.

Евроизборите ще се състоят на 22 или 25 май в различните страни

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай