Шефката на ЕП сбъдна мечтата на всяко малтийско момиче

На рождения си ден Роберта Мецола оглави Европарламента

Шефката на ЕП сбъдна мечтата на всяко малтийско момиче | StandartNews.com

Малтийката от Европейската народна партия Роберта Мецола е новият председател на Европарламента. 43-годишната адвокатка бе избрана на рождения й ден днес със съкрушително мнозинство от 458 гласа при необходими 309. Досега Мецола бе зам.-шеф на ЕП. Малтийката бе избрана още в първия от четирите възможни по процедура вота.

До избора на нов председател се стигна след кончината на Давид Сасоли, чиято памет евродепутатите почеха вчера.

Мецола става третата жена, оглавявала Европейския парламент. Нейните предшественички бяха от Франция - Симон Вей, избрана през 1979 г., и Никол Фонтен, оглавила институцията през 1999 година.

Роберта Мецола обеща да не жали сили в защита на интересите на гражданите, както и да се постарае да укрепи вярата в ЕС. Мецола призова да се противодейства на ударите срещу ЕС, говори в защита на малцинствата, на Украйна, за Западните Балкани и за обединението на Кипър.

Тя призова ЕС да не позволява никога диктаторите да го разделят. В словото си новият председател на ЕП изрази подкрепа за разследващите журналисти и почете паметта на Дафне Галиция и Ян Куциак.

Мецола бе сред четирима претенденти за поста, но изборът и се смяташе за безалтернативен, въпреки силните кандидатури на шведката Алис Бах Кунке от Зелените, полякът Косма Злотовски от Европейските консерватори (ЕКР) и реформисти и испанката Сира Рего от Левицата. Кунке събра 101 гласа, а Сира Рего 58.

Социалистите не издигнаха Ираче Гарсия-Перес, тъй като е испанка. Сред петте най-високопоставени позиции в ЕС вече има неин сънародник - върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел. Избирането на Перес сериозно би нарушило баланса в ЕС.

Третата по големина група в парламента "Обнови Европа" пък не издигна кандидат на първия пост в Европарламента и така кандидатурата на малтийката остана на практика без алтернатива.

Мецола е евродепутат от 2013 г. и заместник-председател на Европарламента от 2020 г. Консервативната депутатка наскоро придоби популярност, като пое поста от Сасоли, който отсъстваше от залата в продължение на седмици поради заболяване.

"Благодаря, скъпи европейски колеги. Първото нещо, което ще сторя като председател на ЕП е да продължа наследството, оставено ни от Давид Сасоли. Той беше боец. Бореше се за нас и за ЕС, вярваше в силата на Европа. Благодаря ти, Давид!", бяха първите думи на новата шефка на ЕП.

Майката на четири деца е и обект на критики от някои от колегите си заради възгледите си против абортите, които са широко разпространени в Малта - последната страна от ЕС, където абортът все още е напълно незаконен. Наясно с резервите, които предизвика този въпрос, Роберта Мецола каза, че нейно „задължение ще бъде да представлява позицията на парламента“, включително относно сексуалните и репродуктивните права.

Мецола е християндемократка. Тя е най-младият председател на ЕП. Дамата е първият политик от Малта, който заема толкова висок пост в ЕС. Тя казва, че постигнатото от нея ще е пример за всяко малтийско момиче и за всеки, който се осмелява да мечтае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай