Ще бяга ли Назарбаев? Бунтовници превзеха летището, спряха полетите

Всички полети са отменени

Ще бяга ли Назарбаев? Бунтовници превзеха летището, спряха полетите | StandartNews.com

Протестиращите в Казахстан са установили контрол над летището в най-големия град в страната Алмати и всички полети са временно отменени.

Безредиците в страната, предизвикани от рязкото поскъпване на тока и горивата, продължават втори ден, а днес ескалираха. Съобщено бе за убити полицаи, стотици хора са ранени. Президентът Касим-Жомарт Токаев обяви по-рано, че лично ще оглави Съвета за сигурност на страната, чийто пожизнен председател досега беше първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Междувременно руското издание Газета.ру съобщи, позовавайки се на свои източници, че самият Назарбаев се готви да напусне страната. В момента обаче летището в Алати е под контрол на протестиращите и полетите са спрени. По-рано бяха разпространени и кадри как демонстранти разрушават статуя на Назарбаев.

Още сутринта днес правителството подаде оставка, а президентът на страната обяви извънредно положение.

Полицията използва сила, шокови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протеста. Арестувани са над 200 души.

През изминалата нощ протестиращите в Алмати - най-големият град в Казахстан, са опожарили над 120 автомобила, изпочупили са 120 магазина и 180 заведения за обществено хранене, както и около 100 офиса, съобщиха от полицията.

РИА Новости предаде, че протестиращи в Алмати са атакували офиси на руската медия „Спутник“.

Президентът Касим-Жомарт Токаев закани, че властите ще действат възможно най-сурово спрямо нарушителите, след като пое поста на ръководител на Съвета за сигурност от бившия лидер на страната Нурсултан Назарбаев.

Казахстан може да реши сам проблемите си и е важно никой да не се намесва отвън, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му не е искана на руска помощ за справяне с протестите.

По-рано Русия призова за диалог и мирно разрешаване на кризата, съобщи БНР.

Недоволството в бившата съветска република бе разпалено от резкия скок на цените на пропан-бутана в богатата на нефт и природен газ Мангистауска област на югоизточния бряг на Каспийско море. Новата цена е била 120 тенге за литър или 28 щатски цента.

В опит да намали напрежението президентът Токаев обяви намалена цена от 50 тенге или 11 щатски цента, но недоволството продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай