Семейство Обама посрещнаха папата (ОБЗОР)

Семейство Обама посрещнаха папата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дъщерите на президента пропуснаха училище, за да видят Светия отец

Папа Франциск започна първата си обиколка в САЩ, на която се очаква да поздрави милиони американски католици и да говори за наболели теми като изменението на климата и неравенството в доходите. При кацането си във вторник на военновъздушната база Андрюс папа Франциск бе посрещнат лично от американския президент Барак Обама и неговото семейство - първата дама Мишел Обама и техните две дъщери Саша и Малия. Там присъстваха и вицепрезидентът Джо Байдън и неговата съпруга Джил, както и двама от внуците им. Такова посрещане е рядка чест дори за чуждестранен посетител от ранга на папата, отбеляза Би Би Си. По-късно Обама посрещна папа Франциск в Белия дом пред многохилядно множество от ликуващи хора.

При слизането от самолета, папата усмихнато помаха на събралите се стотици ликуващи посрещачи и свали шапката си, за да не бъде отнесена от силния вятър, както това се случи в събота на летището в Хавана. Придружаван от Обама, Франциск се спря в края на червения килим, за да приеме букет от малко момиче, след които продължиха с президента и антуражите си към терминала. Минути по-късно той се качи на задната седалка на малък черен "Фиат" 500, който с президентският кортеж се отправи към резиденцията на посланика на Ватикана във Вашингтон. Събралата се тълпа остана впечатлена от скромността на папа Франциск и неговото лично желание да бъде откаран с малка и обикновена кола. Това дори стана причина някои от хората да разкритикуват президента Обама и неговото семейство за това, че са решили да се возят в скъп и брониран автомобил.

Покрай еуфорията, която е обзела американците заради посещението на папа Франциск, една пекарна в Ню Йорк реши да отпразнува неговото пристигане, като изпече курабийки с неговия лик. Наскоро пицария във Филаделфия също измисли нестандартно решение, като сложи лика на папата на кутиите си за доставка. Оказа се, че въодушевлението не е подминало дори и дъщерите на американския президент - Саша и Малия, които са пропуснали училище, за да могат да се срещнат със Светия отец. В знак на благодарност пък жителите на Филаделфия са решили да подарят на папа Франциск няколко нетрадиционни подаръка, сред които керамична ваза, инкрустирана с 24-каратово злато и специално направен велосипед, украсен с дърворезба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай