Седем жертви на горящия ферибот (ОБЗОР)

Седем жертви на горящия ферибот (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на "Норман Атлантик". Разследването трябва да установи дали пожарът е предизвикан от небрежност.
По неофициална информация пламналият ферибот е бил претоварен - на борда му имало 222 автомобила, от които над 100 - тежкотоварни. Позволеният брой обаче бил 195 МПС-та.

Всички оцелели са спасени, капитанът последен напусна "Норман Атлантик"

Единият е грък, националността на другите жертви не се съобщава

Седем са загинали след пожара на ферибота "Норман Атлантик", съобщиха гръцките и италианските власти. Всички останали пътници и екипажът са спасени. Огънят е потушен и корабът се тегли на буксир към град Бриндизи.

Днес следобед бяха открити още две тела и така жертвите от трагедията в морето станаха седем. Говорителят на бреговата охрана Никос Лагадянос съобщи по-рано, че четирима души са открити мъртви в морето и телата им са извадени. В неделя загина гръцки гражданин. Националността на останалите загинали не се съобщава.

Капитанът на ферибота напусна последен кораба, след като окончателно приключи евакуацията на 478-те пътници и членове на екипажа, съобщи агенция Франс Прес. Арджилио Джакомаци напуснал ферибота в 14,50 ч. местно време, уточни в Туитър италианската брегова охрана. 62-годишният капитан изчакал да бъдат евакуирани и последният член на екипажа, и последният пътник, преди да напусна бедстващия кораб.

Фериботът е плавал под италиански флаг, но негов собственик е гръцката фериботна компания АНЕК, която твърди, че той е бил в изправност и че на 19 декември е минал инспекция. Стана ясно обаче, че при проверката са установени нередности с херметичното затваряне на вратите и със светлинната сигнализация при аварии. Не е имало и достатъчно спасителни средства. Бил даден 15-дневен срок за коригиране на пропуските и липсите.

Както се знае, пожарът на борда на кораба се разрази малко преди изгрев слънце в неделя в отделението за автомобили. Пътниците се спасиха на най-горните палуби на кораба при ужасни метеорологични условия - проливен дъжд, градушка и бурен вятър. След това започна операцията по спасяването им. Повечето от оцелелите пътници споделиха по-късно, че са били почти сигурни за фаталния край.

Корабът може да потъне

След избухването на пожара фериботът стана неуправляем, лашкан от високите вълни, които го тласкаха към албанския бряг. За да се осъществи евакуацията, той трябваше да бъде "фиксиран", но въжетата, с които бе вързан за влекач, се късаха няколко пъти. Последното все пак издържа и остана непокътнато, докато и последният човек не бе спасен, а пламъците вече излизаха от илюминаторите на каютите. Междувременно катери бълваха водни струи и успяха да потушат пожара, но това доведе до нова беда, която за щастие не се случи, докато на борда имаше хора - в резултат на излятата в гасенето на огъня вода, фериботът се наклони застрашително. По думите на италианския премиер Матео Ренци корабът е получил крен - наклонил се е на 10 градуса настрани в резултат на излялата се във вътрешността му вода при гасенето на огъня.

Оцелял британец: Мислех, че ще умра

Британецът Ник Чанинг-Уилямс изпратил десетки безнадеждни есемеси на близките и приятели, защото мислил, че ще умре на горящия ферибот. Това разказа самият той пред тв канала "Скай Нюз", след като бе спасен от "Норман Атлантик". 41-годишният, един от четиримата британци на борда, изкарал на горната палуба над 24 часа и когато корабът започнал да се клатушка наляво-надясно, бил убеден, че няма да се измъкне жив. Няколко часа по-рано 37-годишната му гръцка годеница Реджина Теофили била спасена.

"Имаше мигове, в които треперех от страх. Когато пламъците облизват спасителната лодка, а спасителите казват, че изпращат друга, която ще пристигне след четири часа, чувстваш се някак си безпомощен", каза Чанинг-Уилямс. "Паниката в началото предизвика голям проблем, защото огънят направо топеше обувките ни. Всички се редяхме, да се качим на лодката и заради жегата хората просто се паникьосаха", добави той. Около 5 часа сутринта днес Чанинг-Уилямс започнал да губи надежда и изпратил десетки есемеси на роднини и приятели да не го чакат.

Въздушен мост на спасението

Въздушен мост, който италианските сили направиха, се оказа единственият начин за спасение на 478-те души на борда на горящия "Норман Атлантик", посочва испанската агенция ЕФЕ. Евакуацията бе възможна само с хеликоптери, които ги изтегляха един по един от най-горната палуба на ферибота, където хората прекараха почти денонощие на мразовития вятър и задушаващия ги от пожара дим. Веднъж качени на вертолета, той ги оставяше на италианския боен кораб Сан Джорджо, който пък ги откарваше в пристанищата Бари, Отранто или Бриндизи, където получаваха първа помощ. Общо десет хеликоптера участваха в уникалната спасителна операция, много от тях снабдени с уреди за нощно виждане, патрулен катер, два самолета Atr-42, влекачи и вече споменатия кораб Сан Джорджо, който оперира от миналия март на юг от бреговете на Италия с мисия за спасяване на нелегални имигранти. Два от хеликоптерите - Супер Пума са гръцки, а Албания прати и още един патрулен катер. В операцията участваха и десетина търговски кораби, намиращи се наблизо при избухването на пожара. Сред тях е и плаващия под сингапурски флаг "Духът на Пирея", който днес сутринта откара до Бари 49 души, спасени от ферибота факла, сред които четири деца.

Операцията бе извършена като маратон - в непрестанен режим, но ставаше бавно заради тежките метеорологични условия в южната част на Адриатическо море, близо до Канала на Корфу - силно вълнение, силен вятър и силен студ.

Искри подпалили цистерна със зехтин

Още не е установена причината за възникналия пожар. От гръцката служба за брегова охрана предположиха, че той е започнал в гаражния отсек. Според една от версиите огънят е тръгнал от искра от търкането на метални цистерни със зехтин с покрива на секцията за превозни средства. Точно с многото автоцистерни със зехтин се обяснява и дългото горене. Пожарът тръгнал от палубата с превозни средства, на която е имало 125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки коли. Фериботът се тегли на буксир към италианското пристанище Бриндизи.

Пътници без билет на борда

От всичките 478 души на борда на ферибота факла най-много са били гърците - 268, 22-са били италианци и повечето от останалите са били турци, германци и французи, а също и няколко българи - между 7 и 9, според различните източници. Общият брой обаче може да варира, тъй като на борда е имало и гратисчии, пътували тайно, призна италианският премиер Матео Ренци, без да посочи повече подробности.

Оплаквания от пасажери

Пасажери казаха, че евакуацията е била хаотична и се оплакаха, че намиращите се на кораба спасителни жилетки не са стигали. "Не ни дадоха никакви инструкции. Имаше само един авариен изход на шестата палуба към носа на кораба. Паника беше обзела всички и хората се блъскаха и притискаха", заяви пътничката Рания Фираю за гръцка телевизия, предаде ДПА. Турската пътничка Саадет Байхан каза за турската телевизия НТВ, че не е имало аларма за пожар и че пътниците са се събуждали един друг. "Преживяхме Титаник. Единствената разлика е, че не потънахме", заяви Байхан, цитирана от гръцкия в. "Катимерини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай