Сблъсъци и бой на шествие в Симферопол

Сблъсъци и бой на шествие в Симферопол | StandartNews.com

Симферопол. Напрежението между проруските и проукраинските демонстранти в Крим отново ескалира по време на демонстрация на централния площад в Симферопол в подкрепа на референдума за присъединяване на Кримската република към Русия. Подобни акции в подкрепа на референдума се провеждат и в Севастопол, Евпатория и Керч

 

Двете групи влязоха в сблъсъци в Севастопол и около 100 проруски демонстранти, въоръжени с пръчки, атакуваха около 20 души, охраняващи шествие по случай 200-годишнината от рождението на поета Тарас Шевченко - един от символите на украинската независимост.

 

Хвърляли са се самоделни взривни устройства, чупили са се и стъклата автомобилите, паркирали наоколо, суобщава Би Би Си.

 

Временният украински премиер Арсений Яценюк отново се зарече, че Украйна няма да отстъпи и сантиметър от територията си. 

 

"Това е нашата земя. За нея са проливали кръвта си нашите бащи и прадеди. Затова няма да отстъпим и един сантиметър от земята на Украйна. Нека го знае цяла Русия и президентът й", категоричен бе той.

 

Междувременно руски военнослужещи са завзели украински граничен пункт в западната част на Крим, блокирайки в него около 30 души, предаде Ройтерс. По данни на говорител на украинската държавна служба, руските военни вече контролират 11 гранични пункта в Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай