Саудитска Арабия може да получи ядрени оръжия от Пакистан

За Рияд "би било напълно неприемливо Иран да има ядрен капацитет, а кралството не"

Саудитска Арабия може да получи ядрени оръжия от Пакистан | StandartNews.com

Лондон. Саудитска Арабия е инвестирала в пакистанските ядрени проекти, и вярва, че може да получи атомни бомби по всяко време, разкри Newsnight на Би Би Си, позовавайки се на различни източници.

Докато стремежа на кралството често е бил определян в контекста на борбата с атомната програма на Иран, сега саудитците са в състояние да разположат такива устройства, по-бързо от ислямската република.

По-рано тази година, старши офицер на НАТО е заявил, че е видял разузнавателни доклади, показващи готови за доставка ядрени оръжия, направени в Пакистан от името на Саудитска Арабия.

Миналия месец Амос Ядлин, бивш шеф на израелското военно разузнаване, заяви на конференция в Швеция, че ако Иран получи бомбата "Саудитска Арабия няма да чака един месец. Те вече си платиха за бомбата, ще отидат в Пакистан и ще си донесат това, което им трябва."

Саудитска Арабия и Пакистан

От 2009 г., когато крал Абдула на Саудитска Арабия предупреди специалния пратеник на САЩ за Близкия Изток Денис Рос, че ако Иран прекрачи прага, "ние ще се въоръжим с ядрени оръжия", кралството е изпратило на американците многобройни сигнали за своите намерения.

Гари Сеймор, съветник на Барак Обама до март 2013 по борбата с разпространението на ядрени оръжия, заяви пред Newsnight: "Аз мисля, че саудитците смятат, че имат някакво разбиране с Пакистан, така че в крайни случаи да могат да се сдобият с ядрено оръжие от Пакистан."

От много години Саудитска Арабия дарява щедра финансова помощ за военния сектор на Пакистан, включително, както твърдят западните експерти, за ракети и ядрени лаборатории.

Посещенията от тогавашния министър на отбраната на Саудитска Арабия принц Султан бин Абдулазиз Ал Сауд в пакистански ядрен изследователски център през 1999 г. и 2002 г., подчертаха близостта на връзката.

В стремежа си за стратегическо въоръжение срещу Индия, Пакистан тясно си сътрудничи с Китай, който им продава ракети и проекти за ядрени бойни глави.

Каквото и разбирания да е имало между двете страни през 90-те., около 2003 г. кралството започва сериозно стратегическо мислене за промяна на средата за сигурност и перспективата на разпространението на ядрено оръжие.

Три варианта за придобиване на ядрено оръжие

Доклад, изтекъл тази година от старши саудитски служители по сигурността, начертава три възможности - да придобие свои собствени ядрени оръжия, да сключи договор с друга ядрена енергия за защита на царството, или да разчитат на създаването на зона без ядрени оръжия в Близкия изток.

По същото време, след нахлуването на САЩ в Ирак , започнаха и сериозните търкания между САЩ и Саудитска Арабия, твърди Сеймор.

Саудитците недоволстват от отстраняването на Саддам Хюсеин, отдавна са недоволни от политиката на САЩ към Израел, и са все по-загрижени за иранската ядрена програма.

През 2007 г. мисията на САЩ в Рияд отбелязва, че са били задавани въпроси от пакистански дипломати за информацията на САЩ на " саудитско-пакистанското ядрено сътрудничество". Неназован пакистански дипломат е изказал мнение, че 

"е логично за саудитците да се намесят като физически "покровител" на арабския свят,

  като потърсят ядрени оръжия", се твърди в една от телеграмите на Държавния департамент, публикувани от Wikileaks.

След като са предупреждавали американците в продължение на години, миналата година саудитски официални лица в Рияд изнесоха обществено предупреждение, като заявиха пред журналист от Times, "че би било напълно неприемливо Иран да има ядрен капацитет, а кралството - не".

Високопоставен пакистански дипломат, пожелал анонимност, е потвърдил широкия характер на сделката, която неговата страна е постигнала с царството и риторично попита "Какво си мислите? Че саудитците ни дават всичките тези пари за благотворителност?"

Бивш офицер от разузнаването, заяви, че "пакистанците със сигурност поддържат определен брой бойни глави, въз основа на това, че ако саудитците попитат за тях във всеки един момент, те веднага ще бъдат прехвърлени."

Що се отнася до сериозността на саудитска заплаха, Саймън Хендерсън, директор на Global Gulf и програмата за eнергийна политика към вашингтонския Институт за близкоизточна политика, заяви пред Newsnight, че

"Саудитците говорят за Иран и ядрените въпроси много сериозно. Те не блъфират по този въпрос."

Някои мислят, че става дума за директно плащане срещу оръжия, първата от тези опции скицирана от саудитците през 2003 г. , а други, че е втората - споразумение, съгласно което пакистански ядрени сили могат да бъдат разгърнати в кралството.

"Мисля, че просто да дадат на Саудитска Арабия шепа ядрени оръжия би било много провокативен акт от страна на Пакистан", твърди Сеймор.

Той добавя:" Винаги съм мислил, че най-вероятният вариант, ако Пакистан трябва да изпълни подобно споразумение, ще бъде те да изпратят свои сили, собствените си войници, въоръжени с ядрени оръжия, които да бъдат разположени в Саудитска Арабия".

Израел също разполага с подобна информация - че Саудитска Арабия е готова да приеме доставката на готови за употреба ядрени бойни глави и ракети с далечен обсег. Израел споделя мотивите на Саудитска Арабия в желанието си да накарат САЩ да принуди Иран да се откаже от ядрената си програма.

Има много основателни причини за Саудитска Арабия да остави своите ядрени бойни глави в Пакистан за момента.

Това позволява на кралството да отрече, че има такива, и да избегне предизвикателство към Иран. Също така Пакистан е спасен от международния позор да бъде възприет като ядрен супермаркет.

Пакистанското външно министерство описва историята на Би Би Си като "спекулативна и неоснователна".

"Пакистан е отговорна ядрена държава с надеждни структури за командване и контрол и всеобхватен контрол върху износа на ядрени материали."

Посолството на Саудитска Арабия в Лондон също излезе с изявление, като посочи, че Кралството е страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия и работи за Близък изток без подобно въоръжение.

Но той също така посочва, че ООН "се провали да направи Близкия Изток зона без ядрени оръжия, което е една от причините Кралство Саудитска Арабия да отхвърли офертата за място в Съвета за сигурност на ООН".

Саудитският външен министър подчерта, че тази липса на международни действия "е поставила региона под заплаха от бомба с часовников механизъм, която не може да бъде избегната с маневриране около нея."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай