САЩ: В Сирия безспорно е използвано химическо оръжие

Обама обмисля всички варианти, включително и военен удар

САЩ: В Сирия безспорно е използвано химическо оръжие | StandartNews.com

Вашингтон. Белият дом обяви, че безспорно в Сирия е употребено химическо оръжие, както и че почти няма съмнение, че това е дело на властите.

Говорителят Джей Карни заяви, че президентът Барак Обама преценява какъв да бъде подходящият отговор на това, но все още не е взето решение и няма срок, в който това да стане, съобщи АФП.

В специално изявление държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че данните ще бъдат предоставени на международната общност. "Видяното в Сирия миналата седмица би трябвало да шокира съвестта на света. Това е против всякакви разбирания за морал. Нека го заявя пределно ясно – безразборното клане на цивилни, избиването на жени и деца и невинни случайни хора с химическо оръжие е морална гадост. По всички стандарти това е неоправдано и въпреки оправданията и увъртанията на някои, че това било изфабрикувано, това е безспорно. Става дума за мащабна, безразборна употреба на оръжие, което цивилизованият свят е решил отдавна да не използва", заяви Кери.

"Има причина президентът Обама да даде на режима на Асад ясно да разбере, че тази международна норма не може да бъде нарушавана без последици", каза държавният секретар. Той посочи, че днес няма по-сериозен проблем и нищо друго не получава повече внимание.

В телефонен разговор руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън също са обсъдили положението в Сирия и подготовката на срещата на високо равнище на Г-20 на 5 и 6 септември в Санкт Петербург, предаде БНР, позовавайки се на чужди медии. Според говорител на "Даунинг стриийт" Путин е заявил, че още няма доказателства нито за химически оръжия, нито че са били използвани от сирийския режим. Според британския външен министър Уилям Хейг е възможно да се отговори с военен удар и без в Съвета за сигурност на ООН да има единство по въпроса.

ИТАР-ТАСС съобщи, че ООН не се е съгласила с позицията на държавния секретар Кери, който обвини Дамаск във възпрепятстване на разследването за евентуална употреба на химическо оръжие в Сирия.

Американският държавен департамент обяви, че отлага утрешната среща с дипломати от Русия заради продължаващите консултации във връзка с употребата на химическо оръжие в Сирия. На срещата, която трябваше да се състои в Хага, се очакваше да бъдат обсъдени плановете за свикване на международна конференция за прекратяване на конфликта в арабската държава. Американски представител заяви, че ще се работи за насрочване на нова дата.

Експертите на ООН започнаха работа на мястото на предполагаемата химическа атака, пише "Независимая газета".

Отношението на Белия дом към Дамаск, обаче става все по хладно, позицията все по-категорична.
Вашингтон смята, че съгласието на сирийските власти да допуснат експерти по химическо оръжие в страната е закъсняло и с подкрепата на Лондон и Париж продължава да създава коалиция от поддръжници за военна намеса в Сирия. Други две страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Русия и Китай, обаче настояват за политическо решение на кризата.

„Наблюдава се значително струпване на военна техника в региона, чуват се призиви и даже заплахи за използване на военна сила срещу режима на Башар Асад", заяви на извънредна пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров.

От своя страна Австралия обяви намерението си да използва председателството си в Съвета за сигурност на ООН, за да изясни обстоятелствата около "вероятното използване на химически оръжия от сирийския режим". Това каза премиерът Кевин Ръд. Той съобщи, че е разговарял по телефона с американския президент Барак Обама, който "разглежда широк спектър варианти за отговор" на събитията. Австралия застава начело на Съвета за сигурност на ООН на 1 септември.

Ливан изрази безпокойство, че военна интервенция в Сирия би могла да доведе до „безгранична война", предаде телевизионният канал „Ал Манар".

„ В случай на военна интервенция на западните сили в Сирия Русия едва ли ще се намеси пряко, но тя има достатъчно възможности да обуздае всяка военна операция. Военното противопоставяне между Русия и САЩ ще доведе света до безгранична война. Не мисля, че война срещу Сирия ще доведе до мир, спокойствие и сигурност в региона", заяви министърът на външните работи на Ливан, Аднан Мансур.

Дамаск. Министърът на външните работи на Сирия, Уалид Муалем, заяви, че Дамаск се доверява на Русия, но не и на САЩ, предаде Интерфакс.

„Ние казахме на нашите руски партньори, че им се доверяваме, но не се доверяваме на САЩ. Вашингтон не желае политическо регулиране на конфликта в рамките на Женевската конференция", заяви Муалем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай