САЩ удрят ИД в Либия, Русия недоволна

САЩ удрят ИД в Либия, Русия недоволна | StandartNews.com

САЩ започнаха да бомбардират позиции на "Ислямска държава" в Либия, а Москва изрази недоволство от този факт. Началото на ударите по ИД бе дадено в понеделник вечерта по молба на местното правителство, обявиха от Пентагона, цитирани от Би Би Си и Ройтерс. Те били извършени в град Сирт, който е основната крепост на ИД в Либия. Ударите били поискани от правителството на националното съгласие и били разрешени лично от президента Барак Обама след препоръка на военния министър Аштън Картър и шефа на Съвета на началник-щабовете ген. Джоузеф Дънфорд, уточниха от Пентагона. Допълнителните въздушни удари срещу ИД в Сирт ще "дадат възможност на правителството на националното съгласие да постигне решително, стратегическо настъпление", се отбелязва в изявление на Пентагона. В тв обръщение либийският премиер Файез Сарадж обяви, че ударите причинили "тежки загуби" (за ИД). Би Би Си отбелязва, че Западът станал все по-обезпокоен заради нарастващото присъствие на групировката в страната. Въздушните удари са първата подобна американска военна намеса, координирана с либийското правителство.

Днес руският посланик в Либия заяви, цитиран от Интерфакс, че от гледна точка на принципите на правовата държава, САЩ нямат право да извършват такива удари. "Сега в Либия е трудно да се говори за закона", отбеляза Иван Молотков. Запитан дали е необходимо прилагане на резолюция на Съвета на сигурност на ООН за нанасяне на удари по позиции на терористите в Либия, той отговори, че предполага, че със сигурност това е необходимо. Молотков заяви също, че скоро няма изглед оръжейното ембарго в Либия да бъде вдигнато. "САЩ могат да използват военна сила срещу ИД в Либия като самоотбрана в рамките на продължаващия военен конфликт срещу групировката", отговорил пред руската агенция представител на Държавния департамент.

Вашингтон модернизира ядрени бомби

Националното управление за ядрена сигурност на САЩ разреши да се започне процес за подготовка за производство на модернизирана ядрена бомба B61-12, съобщи АП. Това е част от програмата за модернизиране на ядрения арсенал на САЩ, предложена от президента Барак Обама. Според оценки на Пентагона, в следващите 10 г. за тази цел ще се изхарчат между $350 и $450 млрд.
Бомбата B61 съществува в 4 различни версии (B61-3, -4, -7 и -10). На мястото на всяка от тях в рамките на програмата за модернизация трябва да дойде B61-12. Тя ще се отличава с по-голяма точност и прецизност на поразяване на целите.

Отровиха с хлор сирийски град

Над 30 души са пострадали в сирийския град Саракеб от отравяне с хлор, съобщи Би Би Си. Контейнерите с опасния химикал били пуснати от въздуха от хеликоптер, разказаха местни лекари и спасители. Не е ясно кой е отговорен за нападението.
Според различни източници са пострадали между 28 и 33 души, предимно жени и деца. "Знаем, че е хлор, защото са ни атакували с него и в миналото и познаваме миризмата и симптомите му", обяснява д-р Абдел Азиз Бареех, който се грижи за болните. По думите му отровата била пусната в понеделник вечерта. Правителството и бунтовниците взаимно се обвиняват за атаката, но и двете страни отричат да имат нещо общо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай