САЩ следели по 200 млн. SMS-и на ден

Обама обявява промени за подслушване и шпиониране

САЩ следели по 200 млн. SMS-и на ден | StandartNews.com

Вашингтон. Агенцията за национална сигурност на САЩ е копирала и съхранявала по 200 милиона SMS-а на ден от потребители по цял свят. Това разкриват нови документи, публикувани от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън.

Програмата за събиране на текстови съобщения се казвала "Дишфайър". Данните, които били съхранявани, били събирани масово, а не за определени лица, които са обект на наблюдение. Освен съхранението специализирана програма, наречена "Прифър", извършвала задълбочени анализи на информацията. Средно всеки ден АНС е проучвала по над 5 милиона съобщения за пропуснати обаждания, 1,6 милиона преминавания на граници, над 100 000 имена от електронни визитки, изпратени по телефона, данни за 800 000 финансови транзакции.

Вчера американският президент Барак Обама се очакваше да обяви промени в работата на АНС и процедурите за подслушване и следене. Очаква се той да поиска забрана АНС да съхранява данни за телефонните разговори на американците. Вместо това, те ще се съхраняват от отделни компании, които ще ги предоставят на трети страни при ограничени условия. Друго предложение е да се създаде орган, който да защитава интересите на обществото, в Съда за външно разузнаване, където се внасят исканията на държавните агенции за масово шпиониране. В момента съдиите в институцията са назначени от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай