САЩ и Русия се разбраха за Сирия

В новата резолюция на ООН няма хипотеза за употреба на сила, САЩ си запазват правото

САЩ и Русия се разбраха за Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. След седмици дипломатически совалки и дебати САЩ и Русия най-после се разбраха за текст на резолюция на ООН за Сирия, която ще задължи Дамаск да изпълни поетите ангажименти по предаването на химически оръжия и ясно указва възможността за наказания, ако обещанията не бъдат спазени, съобщи Ройтерс.

Текстът предвижда "законово задължаване" на Сирия да предаде химическите си запаси, обясни американската посланичка в ООН Саманта Пауър. Според резолюцията, ако Сирия не изпълни поетите ангажименти, Съветът за сигурност ще наложи недефинирани наказателни действия в рамките на глава 7, която предвижда налагане на санкции и евентуална употреба на сила. Резолюцията обаче не предвижда автоматични санкции или военни действия при неизпълнение. Ако се стигне до неподчинение, Съветът за сигурност ще трябва да приеме нова резолюция, която уточнява как да се действа. За нейния текст отново ще е необходимо съгласието и на САЩ, и на Русия.

Резолюцията бе внесена в Съвета за сигурност в четвъртък вечер и се очакваше текстът да бъде гласуван снощи.
Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ не отменят заплахата за използване на сила срещу Сирия, въпреки че тя няма да се упоменава в текста на резолюцията на ООН. "Ние не сваляме заплахата, но тя не е част от тази резолюция или от тези конкретни преговори", каза Кери.

Инспекторите душат за 7 атаки с иприт

Инспекторите на ООН в Сирия разследват седем случая на предполагаемо използване на химически или биологически оръжия, включително три инцидента в района на Дамаск, станали след смъртоносната атака на 21 август, предаде Ройтерс. В съобщение на ООН се уточняват местата на предполагаемите инциденти: Кан ал Асал (19 март), Шейх Максуд (13 април), Саракеб (29 април), Гута (21 август), Бахариех (22 август), Джобар (24 август) и Ашрафия Сахная (25 август).
Очаква се експертите да приключат работа в понеделник. По-късно през октомври те ще изготвят доклад с повече подробности за атаката на 21 август, предизвикала острата реакция на международната общност.

Вчера стана ясно, че Организацията за забрана на химическите оръжия ще изпрати във вторник свой екип за инспектиране на складовете с химически запаси в Сирия. В проектоспоразумение, което се очакваше да бъде одобрено снощи на среща на Изпълнителния съвет на организацията, се настоява инспекторите да получат достъп до всички места, където се подозира наличие на химически оръжия, дори те да не са упоменати в официалния списък, предоставен от Сирия.

Унищожават арсенала на Асад за 9 месеца

Сирийският химически арсенал може да бъде унищожен за по-кратко време, отколкото се смяташе досега. Това твърдят американски и руски аналитици, цитирани от в. "Вашингтон пост". Според експертите, анализирали общия обем на химически оръжия на Дамаск, за това са достатъчни 9 месеца. Новите прогнози са резултат от разговорите по-рано този месец в Женева, когато Москва и Вашингтон сравниха разузнавателните си данни за сирийските химически запаси.
По-рано сирийският президент Башар Асад заяви, че за целта ще е нужна най-малко една година. Руски и американски представители посочиха срок до средата на 2014 г., но дадоха да се разбере, че тази дата е само хипотетична.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай